Így reagált Gyurcsány Ferenc Sólyom László halálára

Így reagált Gyurcsány Ferenc Sólyom László halálára

Az Ellenszél is beszámolt korábban a szomorú hírről, miszerint 81 éves korában elhunyt Sólyom László volt köztársasági elnök.

A hírre így reagált Gyurcsány Ferenc:

„Elment Sólyom László elnök úr. Tudós-politikus volt, a saját igazában megingathatatlan, az új Magyarország teoretikus szerkesztője, az általa is szabott közjogi keretben később államelnöke. Makacs állhatatossága őrizte a Köztársaságot. Vitáink nem tépázták meg, legfeljebb árnyalták tekintélyét. Középen hitte és látta magát a bomlasztó küzdelemben, volt, amikor tényleg ott is állt. Épített, de volt hogy hagyta, hadd málljon. 

Nyugasztalja az Ég!”

Meghalt Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár – közölte a volt köztársasági elnök titkársága az MTI-vel vasárnap. Sólyom László „óriási erővel, tevékenyen és derűvel viselt hosszú betegség után” hunyt el – áll a közleményben.

Sólyom 1989 és 1998 között az Alkotmánybíróság tagja, nyolc évig a testület első elnöke volt. 2005-ben választották köztársasági elnöknek, öt évig látta el a posztot.

1942-ben született Pécsen, a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Jogi Karán diplomázott, miközben az Országos Széchényi Könyvtár könyvtárosi képzését is elvégezte.

Később a jénai Friedrich Schiller Egyetemen kapott tanársegédi állást, Németországban doktorált német polgári jogból, disszertációját 1969 márciusában védte meg. Ugyanebben az évben tért vissza Magyarországra, az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetében helyezkedett el tudományos kutatóként, valamint az Országgyűlési Könyvtárban is dolgozott. 1983-ban az ELTE Jogtudományi Karánál kapott egyetemi tanári kinevezést a polgári jogi tanszékre. Később átment a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karára, ahol tanszékvezetőnek nevezték ki. 2002-től az újonnan alakult Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem egyetemi tanáraként is dolgozott, 1999 és 2000 között pedig a Kölni Egyetem vendégprofesszora volt.

1975-ben védte meg az állam- és jogtudományok kandidátusi, 1981-ben akadémiai doktori értekezését. Az MTA Állam- és Jogtudományi Bizottságának lett tagja. 2001-ben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2013-ban rendes tagjává.

A volt köztársasági elnök 81 éves volt.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...