Szentpéteri Nagy: Dobrev programja más és jobb, mint Botkáé volt

DK: Dobrev Klára

A DK – helyesen – igazságosabb teherelosztásról beszél, míg Botka László gazdagokat fizettető javaslata váratlan durvasága miatt bukott meg – jelentette ki Szentpéteri Nagy Richárd alkotmányjogász-politológus a DK TV Szubjektív című műsorában.

Az adásban szóba került, hogy más állításokkal ellentétben a DK nem tett semmiféle szociáldemokrata fordulatot, alapvetően mindig is ez volt a karaktere – mondta Szetnpéteri Nagy Richárd. Ezért ő nem is hangsúlyozná, hogy itt bármiféle politikai irányváltás történt volna, hiszen az, hogy nagyobb terhek háruljanak a milliárdosokra, az mindig is a DK politikájának része volt, például egy progresszív adózás bevezetésével. A szakértő jelezte, hogy jónak tartja, hogy a DK részletes programot készít arról, mit tenne kormányon – ez nem szokás a magyar pártok között -, és az első reakciók szerinte nem kedvezőtlenek.

Sokan összekeverik a DK üzenetét Botka László korábbi, gazdagokat fizettető szavaival, pedig látható és óriási a különbség – jelentette ki Szentpéteri Nagy Richárd. Úgy látja, Botka addig a szelídségével volt népszerű, de amikor elkezdte a saját pártja által megbuktatott kampányát, hirtelen durva lett, és ezt megérezték polgártársaink. A sima mottó helyett a DK általában a terhek igazságosabb elosztásáról beszél, konkrét javaslatokkal.

Az elemző szerint Magyarországon ma nincs kormányzás, nem működik az állam. A kormány felelősöket keres, későn, vagy rosszul reagál, nincsenek megoldásai, csak a propaganda.

Az adás másik vendége, Závecz Tibor szintén helyeselte, hogy a DK szociáldemokrataként határozza meg önmagát és programját.

Előkerült az a kérdés is, van-e a DK fölött üvegplafon. Szentpéteri Nagy azt rögzítette, hogy a DK a semmiből érte el a mostani támogatottságát, amely a legnagyobb ellenzéki párttá tette. A DK ellenfelei is elismerik, hogy ez sikertörténet – tette hozzá az elemző.

A Závecz Research igazgatója úgy látja, hogy az emberekben van igény arra, hogy személyes találkozókon is hallathassák a véleményüket, beleszólhassanak a dolgaik intézésébe akár a kisvárosokban, falvakban is, ez is lehet esélye az üvegplafon áttörésének.

További cikkeinkért kattints ide!

loading...