Háborús helyzet robbant ki Izraelben

A Fidesz népszavazást tartana az EU-ból való kilépésről.

Háborús helyzet robbant ki Izraelben. Nagyszabású rakétatámadás érte Izraelt. Az ország ellentámadást indított.

Rakéták tömegét lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre – jelentette a helyi média szombat reggel. A földi és légi támadás után kialakult krízishelyzet legfontosabb eseményeiről ebben a cikkünkben számolunk be a nap folyamán.

Kibi Sabtáj rendőrfőkapitány az állami és biztonsági vezetők közül elsőként szólalt meg az izraeli közszolgálati televízióban, s bejelentette, hogy gyakorlatilag háborús helyzet van Izraelben, s egyelőre nem sikerült úrrá lenni a behatolt Hamász-egységeken.

A miniszterelnöki hivatal bejelentette, hogy kora délután összeül a rendkívüli biztonságpolitikai kabinet a tel-avivi főhadiszálláson. Délután ötkor kormányülést tartanak.

Palesztin hírforrások alapján az izraeli közszolgálati tévé arról számolt be, hogy izraeli katonákat ejtettek foglyul és hurcoltak a Gázai övezetbe a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet Izraelbe behatolt egységei. A helyi tévé négy halottról számolt be egy direkt becsapódás nyomán a Negev-sivatag Kuszeife nevű, beduinok lakta településén. Ezzel legkevesebb ötre nőtt az izraeli halálos áldozatok száma a korábban bejelentett, szintén egy rakétatámadásban megölt 75 éves nővel.

A Raim erdőnél az ország déli részén egy a fiatalok által kedvelt rendezvényt tartottak, amelyet fegyveres hamászosok leptek meg. A fiatalok menekülni próbáltak, segítséget hívtak az izraeli biztonságiaktól, a tévé szerint sokan megsebesültek.

Mintegy húsz helyen folynak harcok a Hamász behatolt fegyvereseivel, akik megtámadtak többek közt egy izraeli rendőrörsöt is. A szderoti polgármester felszólította városa és környékének lakosait a televízióban, hogy tartózkodjanak bezárt ajtók mögött óvóhelyeiken, semmiképpen ne menjenek az utcákra.

Joáv Galant védelmi miniszter széleskörű azonnali mozgósítást rendelt el a tartalékos erőknél. A jogrendszer  átalakítása ellen a tartalékos szolgálat megtagadásával tiltakozó Áhim Benesek, vagyis fegyvertestvérek nevű szervezet felszólította tagjait, hogy vonuljanak be behívásuk esetén. A szervezők bejelentették, hogy elmarad a szokásos százezres szombat esti tömegtüntetés, melyet negyvenedik hete tartanak a jogrend átalakítása ellen.

A szombati munkaszüneti nap, és sátoros ünnep ellenére a hadsereg szóvivője felszólította a vallásosokat, hogy kapcsolják be rádiójukat, tévéjüket, hogy értesüljenek a biztonságiak esetleges felhívásairól. Ugyanakkor a vezetékek megsérülése miatt számos helyen megszűnt az áramszolgáltatás, és a folyamatos rakétatámadás miatt jelenleg nem tudják helyreállítani a szolgáltatást.

Az Aljazeera beszámolója szerint az izraeli hadsereg hét helyszínen harcol a Hamász harcosai ellen Dél-Izraelben, a Gázai övezet határának közelében. A lövöldözések Kfar Aza, Szderót, Szufa, Nahal Oz, Magen, Be’eri és a Re’im katonai támaszpont környékén zajlanak – jelentette a lap.

Ellentámadás indult

A Reuters hírügynökség helyszíni szemtanúk alapján arról számolt be, hogy Gáza középső részén és Gázavárosban is robbanásokat hallani. Az izraeli légierő közlése szerint a mai támadás nyomán megtorlásaként csapásokat mértek a Hamász célpontjaira.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...