Magyarországon is jön a PET palack-visszaváltás – részletek

Magyarországon is jön a PET palack-visszaváltás - részletek

Magyarországon is jön a PET palack-visszaváltás – részletek.

Visszaváltható lesz a tej és tejalapú italtermék kivételével az italok műanyag, fém vagy üveg alapanyagú, palack vagy doboz formájú csomagolása – írja a hvg.hu. Ebbe a kategóriába tartozik a PET-palack, a sörösdoboz, de akár bizonyos italosüvegek is.

Hogy pontosan mit tudsz visszaváltani, azt vásárlóként egyszerűen megállapíthatod: amire rákerül majd az erre utaló jelzés. A rendelet alapján januártól minden legalább 400 négyzetméteres eladóterű élelmiszerbolt köteles visszaváltó automatát üzemeltetni esőtől, széltől védett helyen. A kisebb üzletek – vagy nem élelmiszerboltok – önkéntesen csatlakozhatnak a rendszerhez, nekik nem szükséges automatákat sem beszerelniük. Azokra a kereskedőkre pedig, akik az érintett termékekből ezernél kevesebbet adnak el egy évben, nem vonatkozik a rendelkezés.

A flakonokat, sörösdobozokat ezentúl ne nyomd össze! Az automaták ugyanis a csomagolások regisztrált tömegét és formáját azonosítják be, illetve a termékre kerülő vonalkódot is beolvassák, ehhez pedig szükség van arra, hogy sértetlen legyen a címke és ne legyen összenyomva a palack.

Fontos tudni, hogy az automatában nem lesz pénz. Egy blokkot/kupont ad majd ki, amelyen szerepel egy összeg, ezt a boltban, de a láncok döntése alapján akár a hálózat más egységeiben is felhasználhatod vásárlásra, vagy kérheted a kasszában az összeget is.

Az automata a PET- és fémpalackokat összetömöríti, az üvegeket pedig összetöri – ezzel nem csak helyet spórol, de azt is megakadályozza, hogy többször visszaváltsák ugyanazt a palackot. Azokat a palackokat pedig, amiket nem lehet visszaváltani, azokat a szelektív hulladékgyűjtőben helyezheted el. Ezért ugyan nem jár pénz, de nem is pakolják rá a betétdíjat.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...