Megérkezhetnek az első fagyok, szélvihar jön vasárnap

Szokatlanul hideg idő jön

Megérkezhetnek az első fagyok. Viharos szelet, átmeneti, de erős lehűlést hoz magával egy erős hidegfront. Hétfő hajnalban már fagyhat, figyelmeztet az Időkép.

Változatosan alakul a következő napokban Európa időjárása, a hétvégén látványosan nagy hőmérsékletbeli különbség alakul ki a kontinensünk északkeleti és délnyugati része között. Nyugat-Európát a következő napokban dél felől ismét igen meleg, afrikai eredetű légtömegek árasztják el, így újabb melegrekordok dőlhetnek.

Mindeközben Észak-, Északkelet-Európában egy ciklon erősödik meg, melynek hidegfrontja hétvégén átvonul Európa középső és keleti része fölött, mögötte sarkvidéki eredetű légtömegek érkeznek.

Hazánk is a hidegebb oldalhoz fog tartozni. A hidegfront vasárnap napközben érkezik, előtte igen enyhe lesz a hajnal, sokfelé 15 fok fölött maradnak a minimumok. A front előtt délelőtt még gyorsan melegedhet a levegő, délen, délnyugaton 27-28 fok is lehet, máshol 21-26, északkeleten már csak 17-20 fok várható.

A front napközben viharos északnyugati széllel tör ránk, csapadékot viszont nem igazán hoz, kevés zápor alakulhat csupán ki. Ahogy a szél feltámad és a front megérkezik, drasztikusan csökkenni kezd a hőmérséklet a déli, kora délutáni óráktól. Olyannyira, hogy hétfő hajnalban a nyugati, délnyugati tájakat leszámítva sokfelé lehet 5 foknál hidegebb, északkeletre az első fagyok is megérkezhetnek.

Az erős lehűlés csak átmeneti lesz, már hétfőn melegebb léghullámok érkeznek nyugat, délnyugat felől.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...