Dobrev Klára beszéde: elkészült a szociáldemokrata program

Dobrev Klára beszéde: a Demokratikus Koalíció az Orbán-rendszer helyett egy európai, szabad és demokratikus köztársaságot szeretne látni Magyarországon. A párt új szociáldemokrata ajánlatát péntek délelőtt Dobrev Klára mutatta be Budapesten.

Dobrev Klára és csapata közel ezer szakértővel és több tucatnyi civil szervezettel együtt dolgoztak a nyáron azért, hogy Magyarországnak egy olyan ajánlatot készítsenek, amely az ország javát szolgálja.

Dobrev szerint ma Magyarországon drámai a helyzet, hiszen Szlovákia már lehagyott minket, Románia pedig hamarosan utol fogja érni gazdasági fejlettségben. Miközben sok ember alig jön ki a pénzéből a hónap végén, és a kórházakban kevés orvos és ápoló dolgozik, a miniszterelnök veje, Tiborcz István luxusklubot alapított gazdag férfiaknak, a kormánytagok pedig luxusjachtokon pihennek az Adrián.

Dobrev szerint két külön világban élünk:

  • van egy szűk fideszes milliárdosok csoportja,
  • és van a megszorításokat szenvedő többség.

Szociáldemokrata ajánlatot adott Dobrev Klára.

Dobrev Klára beszéde: a világ minden részén gazdagabbak lettek a gazdagok és szegényebbek a szegények

Az elmúlt évtizedekben a gazdagok a világ minden részén gazdagabbak lettek, a szegények pedig még szegényebbek. Dobrev úgy véli, hogy az Európában és a világ nyugati részén minden válságból a gazdagabbak jönnek ki nyertesen.

Az árnyékminiszterelnök arról is beszélt, hogy ma több mint harminc százalékát az egész világ gazdaságának ötven multinacionális vállalat uralja. Ezeknek nagyobb hatalma van, mint a demokratikusan megválasztott politikai vezetőknek. Azonban úgy látja, hogy az Európai Unió intézményei és az európai nyugati fele felvették a kesztyűt. Elkezdtek küzdeni azért, hogy a legnagyobb multicégek ne döntsenek a világ sorsáról. A DK EP-képviselője szerint a következő években is ez lesz a világpolitika fő témája.

 Szociáldemokrata programot ígér Dobrev Klára.

Az elsődleges feladat: az állam visszavétele

Dobrev Klára azt is állítja, hogy Orbán Viktor nem korlátozza a tőke uralmát, hanem erősíti azt. A magyar miniszterelnök számára a multik nem problémát, hanem lehetőséget jelentenek. A segítségükkel építette fel saját milliárdos elitjét. Orbán elvette a vagyont az emberektől, és átadta azt a milliárdos barátainak.

Dobrev szerint az elsődleges feladat az állam visszavétele. Az állam nem a milliárdosoké, és nem is csak a kormányé, hanem mind a tízmillió magyar emberé. A DK szociáldemokrata ajánlatot tesz Magyarországnak. Ennek az ajánlatnak a célja az állam újraszervezése annak érdekében, hogy az minden magyar érdekét szolgálja. Dobrev Klára egy olyan hazát szeretne, amely vigyáz ránk, szolgálja a sokak gyarapodását, és ahol az ember és környezet fontosabb, mint a tőke.

Dobrev Klára beszéde: fizessenek a gazdagok.

Az árnyékminiszterelnök szerint ma Magyarország gyenge, felelőtlenül működő állam. Mit is jelent ez?

  • Az állam kivonult az oktatásból,
  • a szociális ellátásból
  • és az egészségügyből.

A felelőtlen állam csak akkor mutat erőt, amikor az adót kell behajtania. Akkor viszont rögtön megbukik, amikor hatékonyan és igazságosan kellene azt elosztania.

„A mindenki számára elérhető, ingyenes és magas színvonalú oktatást alkotmányos joggá fogjuk emelni, a magyar államnak alkotmányos kötelezettsége, hogy minden magyar gyereknek azonos színvonalú, magas színvonalú, ingyenes oktatást biztosítson” – jelentette ki az árnyékkormány vezetője.

A szociáldemokrata felfogás szerint az embereknek tisztességes szolgáltatást kell kapniuk az adóikért. Az államnak jól működő iskolákat, rendelőintézeteket és hivatalokat kell fenntartania.

Dobrev úgy véli, hogy a szabályoknak szigorúnak és kikényszeríthetőnek kell lenniük. Az államnak minden területen azonos minőségű szolgáltatást kell nyújtania az állampolgárok számára.

„A szociáldemokraták államának kötelessége, hogy számonkérhető, kikényszeríthető, jó minőségű és mindenhol azonos minőségben szolgáltató államot biztosítson az állampolgároknak.”

Dobrev Klára és csapata.

Dobrev Klára beszéde a politikai programjának más területeit is érintette. Például az egészségügyi és oktatási rendszer javításáról, a kultúra terjesztéséről, az adórendszer átalakításáról, az európai minimálbér bevezetéséről, a nyugdíjak alkotmányos jogává tételéről és a politikai döntéshozatal átláthatóságáról is beszélt.

A DK célja, hogy visszavegye az államot, és olyan társadalmat teremtsen, amely minden magyar érdekét szolgálja, és ahol az ember és környezet fontosabb, mint a tőke.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...