A hitelesek rossz napja ez: mindenkit érint az új bejelentés

A hitelesek kerülnek kereszttűzbe.
Fotó: Ellenszel.hu

Varga Mihály egy előadásában elismerte, hogy nagy bajban van a költségvetés. Éppen ezért megszorításokat tervez a kormány. Ezúttal a hitelesek válnak áldozatul.

A forint rögtön zuhanni kezdett, amikor Varga Mihály fideszes miniszter belengette a bankok megszorítását. Kálmán Olga, az Árnyékkormány szóvivője úgy véli, hogy sem az emberek, sem a családok, sem a vállalkozások nem bírnak ki több megszorítást, márpedig, ahogy az eddigi példákból láttuk, azonnal a lakosságra terhelik át a nagyvállalatok ezeket. A bankok is így fognak tenni. Célkeresztben a hitelesek.

Az Árnyékkormány szóvivője szerint Európa legnagyobb inflációja és legnagyobb gázára után nem nyúlhat az Orbán-kormány egy újabb megszorításhoz. A megszorítások következményeit ugyanis nem lehet újabb megszorításokkal kezelni, mivel így egy megszorítás-spirálba kerül a magyar gazdaság.

„Ebből a megszorítás-spirálból már csak a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány jelenthet kiutat” – mondja sajtótájékoztatóján Kálmán Olga.

A hitelesek már így is nagyon nehéz helyzetben vannak. A forint gyengülése azt vetíti elő, hogy a gazdasági helyzet rosszabb és rosszabb lesz. Magyarul: ha a piramis végén megint a lakosság fizeti a megszorításokat, nem lesz már miből kigazdálkodnia azt.

Varga Mihály mondatai kapcsán először is felmerült a bankok különadójának lehetősége, és a kamattámogatott hitelek kamattámogatásának felülvizsgálata. Mindkét intézkedés súlyosan érintheti a bankszektort és a hitelpiacot. Ezenkívül az állami beruházások felfüggesztésének lehetőségét is megemlítette. Tehát nem csak a jelenlegi, hanem a leendő hitelesek is aggódhatnak, vajon mely állami beruházásokat érint majd az újabb orbáni megszorítás.

További cikkeinkért kattints ide!

loading...