Rossz hír érkezett a kristálycukorral kapcsolatban

Rossz hír érkezett a kristálycukorral kapcsolatban
kristálycukor

Rossz hír érkezett a kristálycukorral kapcsolatban.

A 2023. évben a globális cukortermelésben tapasztalt nehézségekről és a magasba szökő cukorárakról ír az agrarheute.com cikke alapján az Agroinform.

A kedvezőtlen időjárás miatt az ez évi globális cukortermelés 175 millió tonna körül alakul majd, ami jóval elmarad az ez év eleji várakozásoktól, és valószínűleg nem lesz képes fedezni a világkeresletet.

A forgalmazók már jelenleg is a várható hiányt figyelembe véve szabályozzák az exportot, és alakítják az árakat. A világ legnagyobb cukortermelő országa, Brazília, rendszerint csak az év vége felé, a konkurensek termelésének ismeretében dönti a bioetanol, illetve cukor előállítására fordítandó cukornád mennyiség arányait.

Emelkedni fog a cukor ára?

Indiában, az egyik legnagyobb cukorexportőr országban, a szeptember 30-ig tartó jelenlegi szezonban a szokásosnál legalább 20 százalékkal kevesebb csapadék a termést számottevően visszavetette, így az ország kormánya – az előző szezonban kivitt 11,1 millió tonnával szemben – csak 6,1 millió cukor exportját engedélyezte, ez év októberétől pedig letiltotta a kivitelt. Thaiföld termelése pedig az előző évihez képest várhatóan 30 százalékkal (7,4 millió tonnára) csökken.

A fehércukor átlagára jelenleg az  európai terminüzletekben tonnánként 730 dollár körül mozog, ami közel 12 év év óta a legmagasabb szintet jelenti, és 50 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbit. Az USDA előrejelzése szerint az EU cukortermése – a francia termésnek a csökkenése és lengyelországinak a növekedése mellett – 15,5 millió tonna körül alakul.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) elemzése szerint a fehércukor világpiaci átlagára 2023 júliusában 610 euró/tonna volt, 3 százalékkal maradt el a júniusitól. A londoni árutőzsdén (LIFFE) a fehércukor fronthavi jegyzése az augusztus 30-i 730 dollár (USD)/tonnáról ingadozások mellett, szeptember 5-ére 747 dollár/tonnára emelkedett, majd 627 dollár/tonnára csökkent szeptember 8-ára. A nyerscukor fronthavi jegyzése a vizsgált periódus elején 559 dollár/tonnáról indult, majd az időszak végére 580 dollár/tonnán állapodott meg.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...