Állampapír vagy nyugdíjpénztár: melyikkel járok jobban?

Manapság már egyáltalán nem ördögtől való gondolat, ha akár már fiatal huszonévesként gondolunk a jövőnkre. Különösen igaz ez akkor, ha komoly terveink vannak és nem szeretnénk azt sem, hogy a nehezebb időkben anyagi problémákkal küszködjünk. Az önkéntes nyugdíjpénztár és az állampapírokba való befektetés jó választás a megtakarításokhoz, de vajon melyik lehet igazán hasznos számunkra?

 

Önkéntes magánnyugdíjpénztár – egy lehetőség arra, ha komolyabb megtakarításokat szeretnénk a nyugdíjas éveinkre is

A magánnyugdíjpénztár nem csak arra tökéletes, hogy a nyugdíjas éveinkre megfelelő juttatást kaphassunk. Tíz éves pénztári tagság után mi magunk is vehetünk ki a megtakarításunkból, ráadásul után ezt háromévente megtehetjük. Vagyis hosszabb és rövidebb távú célokra is remek választás lehet az önyp – azaz önkéntes nyugdíjpénztár. Ez a megtakarítási forma ma már könnyedén elérhető. Különféle portfóliókat választhatunk hozzá, és a fenntartása is rendkívül kedvező. Egyértelműen azoknak ajánlott, akik tíz év múlva például szeretnénk autót venni, nyaralni vagy házat vásárolni. Ugyanakkor az önkéntes nyugdíjpénztár jó lehetőséget kínál arra is, hogy rendszeres befizetések után gyarapodjon az a megtakarítás, ami megkönnyíti a nyugdíjas éveinket.

Állampapírok – megbízható befektetés, amiben nem fogunk csalódni már rövid távon sem

Az állampapírokba való fektetésnek igen sokféle előnye van, igaz a nyugdíjfolyósítás nem jár vele.  Állampapír vásárlásnál több szempontot is érdemes végiggondolnunk. Ugyanis hasonlóan félrerakhatunk általa a nyugdíjas éveinkre, illetve a rövidebb távú céljainkhoz is rendkívül hasznos lehet. Állampapírt minden természetes személy vásárolhat, ráadásul stabil kifizetési garancia jár hozzá, hiszen az államnak csődöt kellene mondania ahhoz, hogy ne jussunk a pénzünkhöz – a hozamokkal együtt. Vagyis amíg az állam létezik, addig minden körülmények között megkapjuk az állampapírokért a pénzünket. Na, de miből is áll pontosan az állampapír? Az állampapír tulajdonképpen egy olyan értékpapír, amely egyfajta hitelezést jelent a részünkről az állam számára. Vagyis itt nem mi veszünk fel hitelt, hanem az állam kölcsönzi a pénzünket például fejlesztésekre. Cserébe az állampapírokba fektetett összeg kamatozik számunkra, amit ráadásul akkor vehetünk ki – azaz adhatjuk el az állampapírt – amikor akarjuk. Ugyanakkor meg is határozhatjuk az állampapír lekötési idejét, hiszen van, aki nem tudja megállni és inkább leköti az állampapírok eladhatóságát. Magyarul az állampapírba való fektetés rendkívül rugalmas. Ezen kívül a garantált kifizetés mellett a 2019, május utolsó napja után kibocsájtott állampapírokra még kamatadó mentesség is jár az illetékmentességhez. Vagyis tulajdonképpen nekünk semmit nem kell ráfizetünk a hozamaink után sem. Ha pedig mindez nem volna elég, az állampapírokat számtalan helyen, nagyon könnyű regisztráció után elérhetjük. Vásárolhatunk állampapírokat a postán, az államkincstárnál és a bankok egy részénél. A pénzünkhöz pedig bármikor hozzájuthatunk, hiszen különféle címletekben vásárolhatunk állampapírt, akár már 1 forinttól is. Ezeket pedig bármikor vissza is válthatjuk. Ugyanakkor az állampapíroknak van egy lejárati ideje. Ez azt jelenti, hogy a lejárati idő után a hozamokkal és a kamatokkal együtt automatikusan kifizetésre kerülnek az összegek. Különféle értékű, hozamú és kamatozású állampapírokat választhatunk, amely mind más összegekhez és tervekhez lehet megfelelő.

loading...