Huszárokkal erősít a honvédség, de van egy rossz hírünk

Huszárokkal erősít a honvédség. Kár, hogy ez egy hamis nosztalgia. A képen a honvédelmi miniszter látható.

Huszárokkal erősít a honvédség. Lovat nem kapnak, de hamis nosztalgiát annál inkább. A Fidesz megpróbál visszanyúlni a gyökerekhez, és ahhoz társítani a saját identitását, de nem sikerül neki.

A huszár több, mint egy lovas katona, „a huszár mi vagyunk”, a nemzeti karakterünk egyenruhába öltött lényege – jelentette ki a honvédelmi miniszter szombaton Nyíregyházán.

Huszárokkal toldja meg a hadsereget, de fogalma nincs, mit jelent

Tehát a honvédelmi miniszter szerint „a huszár mi vagyunk.” Nézzük meg jobban, mit is jelent ez! Kezdjük a szó etimológiájával: A huszár szó szerb-horvát eredetű, eredeti jelentése „rabló”; alapszava, a husa jelentése rablás, rajtaütés, rablótámadás.

Ha tehát a honvédelmi miniszter szeretne azonosulni ezzel, akkor kiváló megnevezést választott, hiszen a Fidesz-kormány igazi huszár, magyarul: rabló. (Nem a hadseregre gondolunk, a honvédeink a NATO tagjaiként védik a hazát.) A hamis nosztalgia azért is szánalmas, mert a nagy magyar huszárok sem voltak nemzetiek. Köztük ugyanis akadt bőven horvát is például.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a 18. Nyíregyházi Huszártalálkozó megnyitóján emlékeztetett, a magyar nemzet egy egész csapatnemet adott a világnak. Hagyományait pedig szinte az egész világon ápolják, a szocializmus és a kommunizmus pusztítása miatt viszont éppen a magyarok számoltak le azzal és felejtették el a huszárság intézményét.

A magyar huszár kreatív, eszes, gyors, öntevékeny, bátor, büszke és magabiztos, ezek pedig mind olyan tulajdonságok, amelyek nemcsak katonai erények, hanem ma a nemzetek közötti versenyképesség alapját jelentik – mondta. Az nem derült ki, hogy ezeket mire alapozza. Egy katona jó tulajdonsága, ha „öntevékeny?” Hiszen azt a Fideszben sem tűrik.

Szavai szerint lesznek a most felállított és továbbfejlesztett területvédelemnek is lovasított alakulatai. A hivatásos, profi haderő sem engedheti már meg magának, hogy az erőszakos felderítést és nagy mobilitást igénylő, különleges műveleteket végrehajtó alakulat ne jelenjen meg a soraiban. (A különleges műveletekkel csak csínján, láttuk, mire vezetett ez Oroszország esetében.)

Az lehetetlen, hogy a huszárhagyományt csak az angol páncélosok vagy a francia ejtőernyősök őrizzék, jól teszik és köszönjük nekik, de nekünk is kell; hamarosan ismét lesz modern, nem lovasított, fontos harcfeladatot ellátó huszáregység a Magyar Honvédségben – mondta a honvédelmi miniszter.

Mi ebben az érték? Mi ebben a hagyomány? Semmi.

A Rákóczi-szabadságharc alatt mind Rákóczi, mind a vele szemben álló I. József császár is felállított huszárcsapatokat részben magyar, de jobbára horvát katonákból. A huszárokkal való történelemhamisítás tehát nem más, mint a kormánypárt cukormáza. A Fidesz a saját, embertelen rendszerét próbálja egy magyarnak, hősinek vélt köntösbe öltöztetni. Ezért vannak ispánok, huszárok, de ami az egész maszlagból marad, az nem más, mint a rossz gazdaság, amit már a kormány is elismer, Európa legnagyobb inflációja, kilátástalanság. Ennyit a huszárokról.

További cikkeinkért kattints ide! Ha szeretnél egy finom, költségkímélő ételt főzni, az EllenLábas csatornát ajánljuk.

loading...