IDEA: Nagyot zuhant a Fidesz, a DK tarol az ellenzéki oldalon

IDEA: a pártok közül a DK erősödött, a Fidesz hanyatlik.
Kép forrása: MTI

Kijött az új IDEA közvéleménykutató által készített felmérés. A számokból kiolvasható, hogy míg a kormánypárt zuhanni kezdett, a Demokratikus Koalíció tarol az ellenzéki térfélen.

IDEA: július 28. és augusztus 9. között készült felmérés

Az IDEA Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményei szerint a legutóbbi vizsgálati időszakhoz képest az idei évben először csökkent némileg a kormánypártok népszerűsége. Augusztus elején a felnőttek 27 százaléka szavazott volna a Fidesz-KDNP-re. Ami a teljes népesség körében a párt támogatottságának 3 százalékos, a biztos szavazó pártválasztók között pedig 2 százalékos visszaesését jelenti az előző hónaphoz képest.

A Fidesz-KDNP szavazók aránya jelentős mértékben, mintegy 8 százalékponttal csökkent a teljes népesség körében 2022 júliusa óta. A párt népszerűségének visszaesése azonban elsősorban 2022 közepén és második felében volt megfigyelhető. Ezt követően, nagyjából az idei év elejétől 30 százalékos szint körül stabilizálódott. Az utóbbi 3-4 hónapban pedig szinte egyáltalán nem változott.

Ezt a stabilizálódást mutató trendet törte meg az augusztus elején regisztrált, határozott, statisztikai értelemben is szignifikánsnak mondható további visszaesés. Erről a következő 1-2 hónap adatai alapján lehet majd eldönteni, hogy egy újabb, fontos trendforduló jeleként kell-e majd értékelni, vagy pedig csak átmeneti visszaesést jelent, ami a politikai uborkaszezonnak, illetve a kormánypárti szavazók ebből fakadó, átmeneti, szokottnál nagyobb passzivitásának köszönhető.

IDEA Intézet ábra

Szembetűnő a DK teljesítménye. A Dobrev Klára vezette Árnyékkormány és a párt népszerűsége az uborkaszezonnak mondott időszakban is nőtt. Az ábrán is látható, hogy míg más pártok már a mérhetetlen küszöb körül járnak, a DK 20%-os.

További cikkeinkért kattints ide! Ha főznél valami költségkímélőt a hétvégére, az EllenLábas csatornát ajánljuk.

loading...