A büntetőfékezés a legsúlyosabb közúti bűncselekmény

Sajnos nap mint nap előfordul, hogy a vezető egy korábbi közlekedési konfliktust követően hirtelen indokolatlanul lefékez a másik fél autója előtt. Amennyiben ez szándékos, és a sofőr célja csak az, hogy a mögötte haladót balesetveszélynek tegye ki, akkor abban az esetben bűncselekményt valósít meg. 

A felelősségre vonás alól az sem menti fel, hogyha konkrétan nem okoz balesetet, mert már ennyivel is közvetlenül veszélyezteti mások testi épségét. Ez pedig kimeríti a közúti veszélyeztetés fogalmát, ami a legsúlyosabb szándékos közlekedési bűncselekmény. A büntetőfékezésről egy jogásztól kaphatunk pontos válaszokat a kérdéseinkre, aki segítségünkre lehet abban, hogy mit tehetünk, ha valaki szándékosan és indokolatlanul fékez előttünk. 

 

Súlyos büntetésre számíthat a büntetőfékezést elkövető vezető!

 

Nagyon sok ember nincs tisztában a büntetőfékezés súlyosságával, illetve azzal, hogy ez büntetőjogilag milyen következményekkel járhat rájuk nézve. Önmagában is elkeserítő, hogy az sem zavarja őket, hogy másoknak sérüléseket, vagy netán még halált is okozhatnak. 

 

A legkisebb büntetés ebben az esetben az, hogy a rendőrség már a nyomozás során bevonja az elkövető vezetői engedélyét. A közúti veszélyeztetés három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, de a büntetés mértéke tovább nő, ha súlyos testi sértés következik be. 

 

Ha az elkövető a cselekedetével maradandó fogyatékosságot, egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget okoz, szintén emelkedik a szabadságvesztés éveinek száma. Ez még tovább nő halál esetén, illetve annál is több év lesz belőle, ha több ember halálát okozza, vagy halálos áldozatokkal járó tömegszerencsétlenség történik. 

 

Mit tegyünk, ha közúti veszélyeztetés áldozatai lettünk?

 

Janklovics Ádám, közlekedési jogász azt tanácsolja, ha valaki közlekedési veszélyeztetés bűncselekményét követi el ellenünk, azonnal tegyünk a helyszínen bejelentést a rendőrségnek. Próbáljuk meg feljegyezni a jármű rendszámát, színét, típusát, hogy azonosítható legyen. Állítsunk meg járókelőket, akik szemtanúi voltak az esetnek, és kérjünk tőlük segítséget!

 

Sok esetben nehezen bizonyítható a közúti veszélyeztetés ténye, de ha egy teljesen független tanú vagy kamerafelvétel áll a rendelkezésünkre, akkor sokkal egyszerűbb dolgunk lesz. 

 

Ha nem állapítható meg a közúti veszélyeztetés, akkor bűncselekmény nem valósul meg, de szabálysértési eljárás lefolytatható. Ha csak az anyagi károkozás célja bizonyítható, akkor is ez a helyzet. 

 

Milyen esetben áll fenn a közvetlen veszélyeztetés? 

 

A közúti veszélyeztetés ténye akkor áll fenn, ha bizonyítható, hogy az elkövető indokolatlanul fékez. A fékezésnek alkalmasnak kell lennie arra, hogy közvetlen veszélynek tegye ki mások testi épségét, illetve életét. Itt a közvetlen veszélyen van a hangsúly, ami azt jelenti, hogy csak a másik vezető lélekjelenlétén vagy rutinján múlik, hogy a baleset elkerülhető. 

 

A közúti veszélyeztetést elkövető vezető súlyos büntetésre számíthat. Keressünk fel közlekedési ügyvédet!loading...