Egy berendezés a hatékony fűtés és hűtés szolgálatában

Bár a fan-coil nem számít új találmánynak, mégis csak az utóbbi időben kezdték el felfedezni a benne rejlő lehetőségeket, amely leginkább az egyre szigorodó energetikai követelményeknek köszönhető. 

 

Ezek miatt ugyanis szükségessé váltak a megújuló energiát hasznosítani tudó épületgépészeti berendezések, amelyek mellé elengedhetetlenek a gazdaságosan üzemeltethető és több funkciós eszközök, mint amilyen például a Szellőző shopnál kapható fan-coil is.

 

Ezt a berendezést a szakmai berkekben hűtő-fűtő radiátornak, ventilátoros illetve hűtőkonvektornak is nevezik. Egyszerűen megfogalmazva viszont a fan-coil lényegében egy radiátor, amelyre csendes járású ventilátorokat helyeznek, és ezt egy műanyag fedőlappal burkolják be.

 

Miben különbözik a hagyományos radiátortól?

 

A fan-coil leginkább abban különbözik a hagyományos radiátortól, hogy a hőcserélő felületén apró barázdák/bordák vannak kialakítva, amelyek többszörösére növelik a berendezés hőleadó felületét. 

 

De emellett még az is megemlíthető, hogy szinte minden helyiségbe beszerelhető, mivel álló, mennyezetre, illetve falra szerelhető változat is létezik belőle. Persze ez csak akkor megoldható, ha működéséhez rendelkezésre áll egy hőszivattyú rendszer.

 

A működés szempontjából kétféle típusát különböztetjük meg

 

A működés szempontjából megkülönböztetjük a kétcsöves fan-coilt, amelyről tudni kell, hogy csupán két csonk van rajta, és a hozzá kiépített vizes csőhálózatban kering a hűtő- és fűtővíz is. Így sajnos a hűtés és a fűtés nem oldható meg vele egyszerre, hanem szezononként váltogatni kell az üzemmódokat.

 

De pontosan emiatt alkották meg a gyártók a négycsöves fan coilt, amely esetében külön rendszert kell kiépíteni a téli, illetve a nyári üzemnek, hogy a hűtő- és a fűtővíz külön csőpáron keringhessen egymástól függetlenül. Ennek köszönhetően pedig a készülék automatikusan, az igényeknek megfelelően képes lesz majd hűteni vagy fűteni szinte azonos időben.

 

A fan-coil ára 

 

Bár ennek a berendezésnek az ára jelenleg 100 ezer forinttól kezdődik, de amikor a költségeket mérlegeled, akkor célszerű nemcsak magát a berendezést, hanem a teljes rendszert is megvizsgálni aszerint, hogy mi kell például a beszereléshez és a telepítéshez, illetve mennyi karbantartásra van szükség a későbbiekben. 

 

Ez alapján már látni fogod, hogy a fan-coil rendszer jóval olcsóbb, mint bármely más berendezés, amely hasonló funkciót tölt be. De ahhoz, hogy az ára hosszú távon is a legversenyképesebb legyen, nem csupán egy minőségi berendezésre, hanem szakképzett szervizhálózatra és minél hosszabb távú garanciális szolgáltatásokra is szükség van.

 

Végül ejtsünk pár szót arról is, hogyan válaszd ki a számodra megfelelő fan-coilt!

 

Ahhoz, hogy a számodra leginkább megfelelő fan-coilt tudd kiválasztani, fontos, hogy felmérd, mekkora légköbmétert akarsz vele fűteni illetve hűteni. Ez a tényező ugyanis nagyban meghatározza azt, hogy milyen teljesítménnyel rendelkező készülékre lesz majd szükséged.loading...