Hatalmas árhullám jön Magyarország felé

Hatalmas árhullám jön Magyarország felé
Képünk illusztráció

A sok csapadék miatt megduzzadtak a folyók, hatalmas árhullám jön Magyarország felé. Az elmúlt pár napban nemcsak Magyarországon, hanem a környező országokban is felhőszakadások, özönvízszerű esőzések alakultak ki.

A Dráván és Murán is hatalmas árhullám érkezik, ugyanis hazánktól nyugatra, délnyugatra is óriási esőzések alakultak ki az elmúlt napokban a két folyó vízgyűjtőjén is – írja az Időkép. Emiatt a III. fokú árvízvédelmi készültségi szintet is meghaladja majd a vízszint, a Dráván helyenként rekordközeli vízállás is kialakulhat.

A Mura Letenyénél, valamint a Dráva Őrtilosnál vasárnap éjjel tetőzhet. Ezután, a jövő hét első felében a Dráva napról napra máshol érheti el a legmagasabb vízállását, ahogy az árhullám halad a folyón, míg végül a Dunába nem torkollik.

A jövő héten Barcsnál az 550 centiméteres vízállást is elérheti a folyó vízszintje a tetőzéskor, ami azt jelenti, hogy majdnem 7 méterrel lesz magasabb a vízállás, mint tavaly tavasszal, amikor a kevésbé csapadékos időszakban -172 centimétert mértek.

A szomszédban már küzdenek az árvíz ellen

A Szlovénia felől érkező árhullám Horvátországban is komoly gondokat okoz, meg is kezdték az árvíz elleni felkészülést. Az árhullám Muraköz és Varasd megye egyes részeit érintette.

A Száva több helyen is kiöntött. A Mura vízállása 500 centiméteren tetőzik, ami alig marad el a 2014-es rekordtól. Károlyvárosban megkezdték az árvíz elleni védekezés előkészítését.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...