Kárpátaljai magyar hősöknek segít ez a maroknyi, bátor csapat

A kárpátaljai magyar katonáknak segít ez a csapat. A képen: Sandor Fegyir.

Kárpátaljai magyar hősöknek segít a Kárpátaljai Sárkányellátó. Ez a kis csapat a 68. önálló területvédelmi zászlóaljjal dolgozik együtt. Tagjai azon munkálkodnak, hogy az orosz támadások kivédéséhez, észleléséhez szükséges eszközöket biztosítsák. Ehhez közösségi gyűjtést vesznek igénybe.

Az Ellenszél rövid interjút készített velük, hogy megtudjuk, milyen módon segíthetjük mi is a fronton a hazájukat védő magyar testvéreinket.

Ellenszél: Mire van leginkább szüksége most a zászlóaljnak?

Sárkányok: Nagy teljesítményű akkumulátorok, drónok és hozzájuk pótakkumulátorok, kézi éjjellátó kamerák, lézeres távolságmérők, megfelelő titkosítással rendelkező kézi rádiók, generátorok – és magyar édességek, plusz chili a főzéshez.

Hogyan tudnának segíteni az olvasóink is?

Előre is mindent köszönünk! A legegyszerűbb mód a Facebook-oldalunk felkeresése és követése. Itt mindig, minden kérést jelzünk és fogadjuk a felajámlásokat is. A FB-oldal tetején ott van rögzített posztban az összes bankszámlaszámunk is.

Amikor a kormány kommunikál, rendszerint nem is vesz tudomást a kárpátaljai magyar katonákról. A nyilvános számokat tekintve hány olyan magyarról tudtok, aki a háború kezdete óta harcol, és közülük hányan estek el eddig?

Amikor június elején kinn jártunk Ungváron, akkor volt kb. 30 az ismert, magyar nemzetiségű ukrán katonaáldozatok száma. Azóta sajnos bizonyára nőtt ez a szám.

Az alapítók láthatók a képen.
Az alapítók

Ha valaki szívesen segítene, de nincs pénze, milyen tárgyi adománnyal teheti ezt meg?

Jelenleg elsősorban generátorokat, tableteket, drónokat tudnak a legjobban használni. De ha valakinek más felajánlanivalója van, akkor egyrészt a Facebook-oldalon is tud üzenni, másrészt a karpataljai.sarkanyellato@gmail.com email címen is írjon nekünk bátran. Egyeztetünk Fegyáékkal (Sándor Fegyir, leendő nagykövet – a szerk.) és ha szükségük van rá, átvesszük, ha kell, érte is tudunk menni.

Hamarosan szeretnénk a civil „lábunkat” is alaposan megerősíteni, akkor még több adománnyal tudunk majd foglalkozni.

A kárpátaljai magyar katonák segítésére jöttek létre.

Ha valakinek nincs pénze, sem rendelkezésre álló hasznosítható adománya, de mégis aktívan segítene, akár online, mit tehet, mivel mozdíthatja előre a munkátokat?

Óriási segítség már maga a hírünk megosztása is – így egyre többen hallanak erről a kicsi csapatról. Másrészt rendszeresen kérünk segítséget dolgok webes keresésében, fordításokban, ebben-abban a Facebook-oldalunkon. A közösség eddig mindent, de mindent megoldott…

Sok sikert kívánunk nektek, reméljük, az Ellenszél olvasói közül is sokan segítenek majd a kárpátaljai magyar hősöknek!

Jabronka Richárd

További cikkeinkért kattints ide!

loading...