Pénzügyminiszter: A forint az erősebbik oldalát mutatja

Rendkívüli bejelentés: érkezik a következő nyugdíjemelés

381 forint/eurós árfolyamra van tervezve a 2024-es költségvetés – ezt Varga Mihály közölte. A pénzügyminiszter a Világgazdaságnak adott interjújában úgy fogalmazott: eddig jól állunk, manapság a forint épp az erősebbik oldalát mutatja.

Varga arról is beszélt, hogy mivel a kormány továbbra sem tudott megállapodni az EU-s forrásokról az Európai Bizottsággal, a bizonytalanság kihat a forint árfolyamára. A miniszter újból elmondta a kormány narratíváját, miszerint ők minden elvárt feltételt teljesítettek, a Bizottság mégsem utalja a helyreállítási alap pénzeit.

Magyarázhatatlannak tartom, hogy három évvel a Covid megjelenése után még mindig vannak országok, köztük Magyarország, amelyek nem kapták meg a nekik járó támogatást. Lassan a program törlesztési szakaszba lép, így az a lehetetlen helyzet állhat elő, hogy Magyarország törleszt a felvett hitelekért, miközben még nem jutott hozzá sem a vissza nem térítendő támogatáshoz, sem a hitelrészhez – panaszkodott Varga.

Arra a kérdésre, hogy egyszerűbb lett-e volna az elmúlt egy év, ha Magyarország eurót használ, azt felelte: „valószínű egyszerűbb lett volna”, de gyorsan hozzá is tette:

az euró nem csodaszer, nem ettől lesz jobb vagy rosszabb egy gazdaság állapota. Ami igazán számít, az a gazdaságpolitika minősége és hatékonysága. A cseh gazdaság jobban teljesít, mint a szlovák, holott a szlovákoknál euró van, a cseheknél meg saját deviza.

Bár az interjú készítője felvetette, hogy a Költségvetési Tanács elnöke szerint jövő év végére teljesítheti Magyarország az euró bevezetésének feltételeit, Varga ez ügyben óvatosan fogalmazott. Azt mondta: gondolkozni kell a lehetőségen, de kapkodnia a kormánynak ebben a kérdésben nem szabad.

Az interjúban egyebek mellett azt is kijelentette a pénzügyminiszter, hogy:

  • a CSOK szigorítása nem a költségvetés nehéz helyzete miatt történt, Varga szerint nagyságrendileg ugyanazt az összeget fogják más formában lakástámogatásokra költeni (hogy mi ez a más forma, arról nem beszélt).

További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...