A konfliktus következményei: Hogyan hat az ukrajnai háború a magyar munkavállalók bérére. A Jooble szakértői véleménye

Az Oroszország és Ukrajna közötti háború nemcsak a konfliktusban részt vevő országokat érinti. Például sok országban, így Magyarországon is sokan felhagynak a munkával, csak azért, hogy önként segítsenek a háború elől menekülőkön. Ebben a szövegben megtudjuk, hogy az ukrajnai katonai események milyen hatással vannak az európai és a magyarországi munkaerőpiacra.

Magyarországtól pár száz kilométerre olyan események vették kezdetét 2022 február 24-én, ami az egész világot sokkolta. Oroszország hadműveleteket indított Ukrajna ellen, így kezdetét vette az orosz invázió Ukrajnában. 

A háború első napjaitól kezdve a politika és a gazdaság szinte sokkos állapotban volt. Magyarországon sokan szünetet vettek ki munkahelyükről csak azért, hogy önkéntesként segíteni tudják a háború elől menekülőket. Számos állás Pécs azóta is nyitott a munkavállalók számára, amelyeket a Jooble álláskereső portál gyűjt össze egy helyre több internetes forrásra támaszkodni. 

Az összefogás és az önkéntes segítségnyújtás csupán egy része annak a nagy gombolyagnak, amit talán nem láttunk előre. Ismerjük meg együtt, milyen hatással vannak az ukrajnai háborús események Európa és Magyarország gazdaságára.

Jooble: az orosz invázió nyoma az európai gazdaságra

A háború nagymértékben növelte a világjárvány utáni fellendülés során kialakuló inflációs nyomást, valamint megemelte a fogyasztói árakat, különösen az energia és az élelmiszerek esetében. Az összinfláció az euróövezetben a 2020-as 0,3%-ról 2021-ben 2,6%-ra, majd 2022-ben 8,4%-ra nőtt. A 2022-es rekord magas infláció több mint kétharmadát az energia- és élelmiszer-infláció tette ki.

Míg 2022-ben messze az energia infláció volt a legjelentősebb mozgatórugó, legutóbb az élelmiszer infláció volt a legnagyobb mértékű. Az élelmiszerárak közel 15 százalékkal nőttek 2023 januárjában az egy évvel korábbihoz képest, ez az arány pedig Magyarországon akár 25% is lehet. 

Mi az összefüggés? Mivel az élelmiszertermelés meglehetősen energiaigényes, a magas élelmiszer infláció részben a magas energiaárak közvetett és késleltetett hatásait tükrözi, amelyekben a háború kulcsszerepet játszik. Az olyan élelmiszerek árai, mint a búza (mint a liszt, a kenyér és a tészta összetevője) vagy az olajos magvak, amelyek esetében az Ukrajnából és Oroszországból származó import fontos szerepet játszott a háború előtt, jóval meghaladta az átlagos élelmiszer-inflációt. 

Például a napraforgóolaj és más étkezési olajok 2023 januárjában már több mint 47%-kal drágábbak voltak az euróövezeti fogyasztók számára, mint egy évvel korábban. Ez az arány pedig folyamatosan fog növekedni. Minél tovább húzódik a háború, annál nehezebb helyzetbe kerül az Európai gazdaság.

A háború hatásaival szembeni azonban nagyban felvették a harcot a vállalatok, és mai napig igyekeznek olyan feltételeket biztosítani, amelyek “marasztalák” a munkavállalókat az országon belüli munkavállalásra.  2022 decemberében a munkanélküliség elérte a 6,6%-ot, ami az egyik legalacsonyabb szám hosszú idők óta. Ez az erős munkaerő-piaci teljesítmény támogatja az euróövezet gazdaságának előrehaladását, és segíthet abban, hogy az ukrán menekültek foglalkoztatási lehetőségei növekedjenek az euróövezet munkaerőpiacain. 

A probléma mértéke Magyarországon

A gazdasági problémák mellett Magyarországon is erősen érzi a munkaerőpiac a koronavírus-jrávány és a háború utáni változásokat. A háború kezdetekor az Ukrajnával határos régiókból többen a külföldre való költözést fontolgatták, vagy Magyarország belső régióiban nézegettek munkalehetőségeket. A Jooble álláskereső portál Magyarország minden területéről és külföldről egyaránt összegyűjti az aktuális állásajánlatokat. A felhasználóbarát platformon megtalálható az interneten meghirdetett össze állás Levél környékéről, amely országunk egyik legtávolabbi pontja.

Az ilyen gazdasági válság közben a cégek arra fektetik a hangsúlyt, hogy megpróbálják minimálisra csökkenteni a teherből való részesedésüket – persze az árak módosításával, hogy teljes mértékben megtérítsék maguknak a beszerzéssel stb. járó költségek növekedését. A magasabb haszonkulcsok, a bérek és az árak egymást erősítő visszacsatolása olyan másodlagos hatások kockázatához vezet, amelyek a túl magas infláció megszilárdulását idézhetik elő.

Magyarországon világosan észrevehető, hogy bizonyos területeken munkaerőhiány van, 2022 augusztusában ráadásul ez az arány történelmi (negatív) csúcsot ért el. Az elmúlt évek politikája és a gazdasági instabilitás miatt az eddiginél sokkal több magyar hagyta el hazáját, hogy külföldön új életet kezdjen. Felmérések szerint a Ukrajnából menekülők többsége nem tervez Magyarországon maradni hosszútávon. Az ide menekülők általában csak egy kényszerpihenőt tartanak, amíg jövedelemhez vagy lehetőséghez jutnak, hogy tovább léphessenek. Ehhez valószínűleg nagyban hozzájárul a magyar politika háborús hozzáállása és az instabil gazdaság.

Ez a magyar munkaerőpiac számára persze nem a legjobb hír, hiszen a menekülthullám nem okoz pozitív változásokat a munkavállalók számában. Ráadásul a háború előtti időszakban körülbelül 60 ezer ukrán munkavállaló érkezett Magyarországra, letelepedési tervekkel. Erről a számról napjainkban beszélni sem érdemes, hiszen a háború kezdetével “lezárták” a határokat és megtiltották a 18 éven felüli férfiaknak, hogy elhagyják az országot. 

A bérek összességében nem csökkentek frontálisan Magyarországon, sőt, a hiányszakmák nagyon is jól fizethetnek, viszont az infláció miatt minden család zsebében akár 50%-kal kevesebb maradhat a hónap végén, mint korábban.

loading...