Hogyan tehetjük (még) hasznosabbá az égi áldást?

A csapadék egyszer valóban áldás, máskor viszont szinte átok. Az elmúlt időszak nagyobb viharai megtépázták némileg az országot, ugyanakkor a nyár során sokszor inkább a szárazság okoz gondot.

 

Egyszer túl sok, máskor kevés? Biztosan sokaknak eszébe jut ilyenkor, hogy mit tehetünk azért, hogy kiegyensúlyozottabbá tegyük a helyzetet. Nos, az aszály könnyebben – és gazdaságosabban – átvészelhető abban az esetben, ha a csapadékos időszakban lezúduló vízmennyiséget nem hagyjuk teljesen veszni. Pontosan erre szolgálnak az ujhazbodrogi.hu esővízgyűjtői.

 

Ha eddig nem tettük, itt az ideje, hogy változtassunk!

 

Többek között azon is, hogy hogyan gondoskodunk a kertünkben élő növényekről. Az időjárás megállíthatatlanul változik, s ez új kihívások elé állítja nemcsak a szakembereket, hanem minket, a kis (vagy nagyobb) kertek tulajdonosait is. Márpedig a többségre egyértelműen igaz az állítás, hogy akinek udvara van, az azt is szeretné, hogy a környezet a szemnek is tetszetős, esztétikus legyen.

 

A gyönyörű, és sokszor rengeteg munkát, időt és persze anyagi ráfordítást igénylő növények mellett azonban csodásan mutathatnak a mediterrán hangulatot idéző, az ereszcsatornára csatlakoztatható, modern esővízgyűjtő tartályok.

 

A szárazságban se hagyjuk veszendőbe menni a rengeteg munkát!

 

A locsolás bizony nagy vízmennyiségeket igényel, és ha nem rendelkezünk fúrt kúttal, akkor a hálózatról igényelve a vizet, nem kevés pénzünket is képes felemészteni. Ráadásul környezettudatosság szempontjából sem éppen ideális választás, pedig a kertbarátok bizony igyekeznek tágabb értelemben is tenni a környezet megóvásáért. Az ellentmondást ügyesen feloldhatjuk, ha összegyűjtjük a csapadékot.

 

Ezzel a módszerrel sikeresen gondoskodhatunk a kertünkben lévő növényzet vízigényéről olyankor is, amikor hosszabb időn keresztül hiába várjuk az esőt. A tartályokból történő öntözés során nemcsak a növényeinket gondozzuk, hanem hozzáteszünk ahhoz is, hogy egyensúly jöjjön létre e természetes körforgásban, hiszen a lehullott csapadékot visszajuttatjuk a környezetbe.

 

Miért szükséges ehhez esővízgyűjtő tartály?

 

Régebben hordókat tettek ki az udvarra, így próbálva összegyűjteni a csapadékot. Ez csak nyitott tetővel volt lehetséges, így viszont a párolgás mennyisége igencsak komoly volt. A másik gond a fedetlen tárolókkal az, hogy a szúnyogok is előszeretettel használják bölcsőnek. Ezért ha este is ki szeretnénk tudni menni a kertbe, jobb, ha nem vágjuk magunk alatt a fát, azaz nem kínálunk újabb tökéletes helyszínt a szúnyogok számára a szaporodáshoz.

 

Egy esővízgyűjtő az eredményesség szempontjából is sokkal jobban teljesít, hiszen a tetőről lezúduló csapadékot hatékonyan tudja összegyűjteni az ereszcsatornára csatlakoztatva. Az edények emellett az aljukon csappal vannak ellátva. Ez biztosítja, hogy a locsolókannát egyszerűen meg tudjuk tölteni, mintha a kerti csapot használnánk. Ha pedig nagyobb területet szeretnénk vízzel ellátni, akkor a locsolótömlőket is csatlakoztatni tudjuk. loading...