Varga Judit szerint ideje, hogy „Brüsszel fizessen”

Varga Judit szerint ideje, hogy Brüsszel fizessen
Kép forrása: MTI

A Brüsszelbe készülő Varga Judit szerint ideje, hogy „Brüsszel fizessen”.

Varga Judit távozó igazságügyi miniszter levelet írt az Európai Bizottságnak arról, hogy szerinte a kormány maradéktalanul végrehajtotta az igazságügyi mérföldkövekben lefektetett összes kötelezettségvállalását. „Itt az ideje, hogy Brüsszel kifizesse a magyar embereknek járó forrásokat!” – követelte a Facebookon a miniszter.

Az igazságügyi reformok a legértékesebbek a nagyjából harminc elemből álló feltételrendszerben, amelyek miatt nem fizetik ki a 2021-től megnyílt uniós források jelentős részét. Ha az Európai Bizottság elfogadná a teljesülésüket, azzal önmagában nagyjából 13 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrás szabadulna fel. Egyúttal négy „szupermérföldkövet” is sikerülne kipipálni a 27-ből, amelyek a helyreállítási alap 5,8 milliárd eurós, vissza nem térítendő részénél a kifizetések megkezdéséhez kellenek.

A miniszter Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztosnak címezte a levelét. Vele találkozott április végén, mielőtt bejelentette volna, hogy „technikai megállapodást” kötöttek, de az EB akkor máshogy fogalmazott. Az Országgyűlés megszavazta a csomagot, és Varga Judit közölte is, hogy szerinte végeztek az igazságügyi vállalásokkal.

Ugyanakkor az igazságügyi biztos már előtte jelezte, hogy több, a jogszabállyal tartalmilag összefüggő intézkedés végrehajtását is látni szeretnék. Az uniós biztos akkor úgy becsülte, hogy június végéig, július elejéig rendezhetik a még nyitott kérdéseket, és legkorábban csak ezután vitatná meg a teljes Európai Bizottság a magyar igazságszolgáltatási csomagot, hogy jóváhagyja a kifizetést. Věra Jourová alapjogi biztos ráadásul kijelentette, hogy csak mind a 27 mérföldkő teljesítése után értékelnék a jogszabályt.

Varga pénteki bejegyzése szerint a csomag májusi elfogadása után átültették a vállalásokat is a magyar igazságszolgáltatási rendszerbe, így

„minden adott ahhoz, hogy a Bizottság elindítsa a Magyarországnak járó pénzek kifizetését”.

A kormánynak „a magyar és európai baloldal nyomásgyakorlása és az uniós intézmények folyamatos időhúzása ellenére” sikerült az Európai Bizottsággal „szorosan együttműködve, a konstruktív szakmai párbeszéd keretében eddig minden vállalását teljesítenie”.

Varga Judit arról nem írt, hogy már számlákat is küldtek volna az Európai Bizottsághoz. Erre szükség lenne a kifizetések megkezdéséhez, ha a kormány biztos lenne a dolgában.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...