Csak a vármegyetáblák 36 millió forintba kerültek

Csak a vármegyetáblák 36 millió forintba kerültek
Kép forrása: MTI

Drága fideszes szórakozás: csak a vármegyetáblák 36 millió forintba kerültek.

Csak a vármegyetáblák cseréje 36 millió forintba került, de az átnevezés teljes árát még a kormány sem tudja

írja az Átlátszó.

Miután a kormány a „történelmi hagyományokra” hivatkozva tavaly nyáron bejelentette, hogy a megyék elnevezése vármegyékre változik, idén januárban derült ki, hogy csak a megyehatárokon lévő eligazító táblákból 714-et kell módosítani, lecserélni vagy átmatricázni a vármegyésítés miatt.

Az Átlátszó közérdekű adatigénylést nyújtott be, hogy a Magyar Közút Zrt.-től megtudja, mennyibe került az átnevezés miatti táblacsere. Az állami vállalat erre azt válaszolta, hogy 589 db megyetáblát cseréltek ki, ennek teljes összköltsége pedig bruttó 36 397 673 forint volt. Az autópályák tábláit nem a Közút kezeli, ez lehet az oka, hogy a korábban ismert számnál kevesebb táblacseréről számoltak be.

A megye szót ugyanakkor egy sor egyéb helyen, közhivatalok és állami szervek névtábláin (például a rendőr-főkapitányságok, a katasztrófavédelmi igazgatóságok, a levéltárak, a kórházak, az önkormányzatok és a kormányhivatalok esetében) át kellett írni vármegyére, így a közúti vármegyetáblák költsége töredéke lehet a teljes átnevezésének.

Az átnevezés teljes költségéről eddig hiába kérdezték a kormányt. Fürjes Balázs idén januárban az mondta, csak később lesz meghatározható.

Vármegye táblát körözött a rendőrség

A táblák lecserélése után néhány héttel valaki ellopott egyet, ezért a rendőrség körözést adott ki a táblára.

A Pénzcentrum a rendőrség oldalán, az

„egyéb egyedi azonosítóval nem rendelkező dolgokkal kapcsolatos körözések” menüpontban talált rá a körözött Vas vármegyei táblára, amire fémtárgyként (ötvöstárgy stb.) hivatkoznak, a körözést pedig a sárvári rendőrség adta ki.

Vármegye táblát köröz a rendőrség


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...