A kormány elkezdte az szja-rendszer felülvizsgálatát

Lehullott a lepel a magyar inflációról
Kép forrása: MTI

A kormány elkezdte az szja-rendszer felülvizsgálatát. Az adók számának csökkentését ígérte Brüsszelnek.

A Pénzügyminisztérium szervezésében már március óta működik egy, a személyi jövedelem adóztatásának egyszerűsítését vizsgáló munkacsoport – írja a Hvg360. Hogy mire jutnak, azt a tervek szerint szeptember végéig közlik majd. A kormány korábbi vállalása szerint a munkacsoport által készített jelentésen alapuló törvényjavaslatot terjesztene az Országgyűlés elé.

Az szja- és a társadalombiztosítási járulékok rendszerének egyszerűsítését a kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervben ígérte meg az EU-nak. A munkacsoport feladata az szja-ban és alternatíváiban, valamint a tb-járulékokban végrehajtható egyszerűsítések és konszolidációs lehetőségek vizsgálata.

Megvizsgálják a hatástalan vagy nem hatékony kedvezmények megszüntetését. Csökkentenék az ösztönzők szándékolatlan és indokolatlan torzításait, ezzel egyszerűbbé és igazságosabbá is tehetnék a rendszert. A lap szerint a 2024-es költségvetési törvény szerint összesen 630-665 milliárd forint szja-bevételről mond le az állam a különféle kedvezményekkel.

A lap arról is ír, hogy a magyar kormány azt is vállalta az EU-nak, hogy ez év végéig létrejön egy másik munkacsoport is azért, hogy megvizsgálja és értékelje az adószabályok egyszerűsítésének és az adók száma csökkentésének további lehetőségeit (túl az „úgynevezett extraprofit” különadók kivezetésén, amiket a kormány a korábbi ígéretei ellenére mégsem szüntet meg ez év végén).


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...