Piros figyelmeztetést adhatnak ki a mai és holnapi viharok miatt

Piros figyelmeztetést adhatnak ki a mai és holnapi viharok miatt

Piros figyelmeztetést adhatnak ki a mai és holnapi viharok miatt.

Egy hidegfront késő délután, este hozhat szerdán és csütörtökön piros fokozatnak megfelelő heves viharokat, írja az Időkép. A keddi csendesebb idő után szerdán és csütörtökön ismét jönnek a zivatarok: nyugat, északnyugat felől hidegfront közelíti meg térségünket.

Ma napközben főleg keleten várhatók zivatarok, majd egy északnyugat felől érkező hidegfronton, illetve annak előterében késő délutántól, estétől újabb hullámban kipattannak zivatarok, heves zivatarok. Ekkor először északnyugatot, nyugatot érik el, majd estétől, késő estétől már zivatarrendszerré szerveződve kiterjedtebben (főként az ország északi felében) heves kísérőjelenségeket okoznak és fokozatosan a keleti országrészre is átterjednek.

Csütörtökön ismét nagy területen, kiterjedten várható zivatarok, heves zivatarok kialakulása. A nap első felében főleg az ország északkeleti felében, majd a késő délutáni óráktól kiemelten a déli országrészben várhatók további zivatarok, amelyek ott rendszerbe is szerveződhetnek, károkozó események is nagyobb területen várhatók.

A legintenzívebb cellákat mindkét nap nagy méretű jég (néhol >5 cm átmérőjű), szélvihar (80-100 km/h, helyenként >100 km/h), illetve felhőszakadás (~20-40, néhol >50 mm-t meghaladó csapadékmennyiség) kíséri.

Figyelem! A piros fokozatnak megfelelő heves zivatarok is kialakulhatnak!

A kiterjedtség, valamint a kritériumok teljesülése esetén ma éjjel főként az ország északi megyéiben, elsősorban a Dunántúl északnyugati-északi felében van reális esély a piros riasztás kiadására, figyelmeztet az OMSZ. Kisebb eséllyel a Dunakanyar tágabb térsége is érintett lehet, de a fő károkozó jelenségek leginkább északnyugaton és az Alpokalján várhatók.

Csütörtökön is hasonló esélyekkel várható a piros fokozatra történő emelés a veszélyjelzésben, ekkor szintén az éjszaka során várhatók a legveszélyesebb események, estétől már kiadásra kerülhet a piros riasztás, amely elsősorban az ország déli felében (délnyugat és Dél-Alföld) több megyét is érinthet.

Péntekre a hidegfront elvonul, pár fokkal mérséklődik a hőség, napos idő várható kevés zivatarral.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...