
A Mac and cheese (mekencsíz) az amerikai filmekből ismert „sajtos makaróni.” Noha a makaróni alatt itt nem az általunk megszokott hosszú tészta, hanem az olasz csavart kistészta, ami leginkább a szarvacskára hasonlít. Mivel utóbbit nagyobb eséllyel kaptok a boltban, azzal készítettem én is.
Egyre jobban terjed ez a tésztaféle, főként a gyorséttermi láncok miatt, amelyek egyre több Mac and cheese termékkel rukkolnak elő.
A Mac and Cheese elterjedése az amerikai kontinensen történt, különösen az Egyesült Államokban. Az 1700-as években a brit bevándorlók hozták magukkal az ételreceptet Amerikába. Ez a klasszikus brit étel, amelyet „macaroni cheese” néven is ismernek, népszerűségre tett szert az Egyesült Államokban, és számos helyi variáció alakult ki az évek során.
A tészta, amiért megőrül a világ. Hogy készül?
Rövid válasz: nagyon egyszerűen, és az egyik legfinomabb tésztaétel. Nem csoda, hogy átlépte az USA határát, és már Európában, így Magyarországon is egyre népszerűbb.
Hosszabb válasz:
- – 70 gramm liszt
- – 1 liter tej vagy növényi tej
- – 15 dkg vaj
- – 2 teáskanál mustár
- – 2 teáskanál (vagy több) szerecsendió
- – 5 gerezd (vagy kevesebb) fokhagyma (vagy fokhagymapor, granulátum)
- – cayenne bors, sima bors
- – só
- – 500 gramm szarvacska tészta, vagy olasz csavart
- – kockázott bacon (elhagyható)
Én a magyaros jegyekkel tarkított verziót készítem el nektek. Azok is bátran nekiállhatnak, akik most kezdenek főzni. Egyszerű, de nagyszerű. A videón bemutatom. Ha tetszett, kérlek, iratkozz fel az EllenLábas csatornájára, hogy ne maradj le a többi receptről sem!
További cikkeinkért kattints ide!