Két régóta várt rendelet jelent meg a Közlönyben

Elege lett az osztrákoknak: levágják a magyar vonatokat

Két régóta várt rendelet jelent meg a Közlönyben.

A kormány kihirdette az új családtámogatási intézkedéseket. A döntéseket két rendeletben ismertették kedd este. Ennek keretében például új szabályokat alkot a „kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról”. A Kulturális és Innovációs Minisztérium egy közleményt is kiadott a kormány döntéseivel kapcsolatban.

Két régóta várt rendelet jelent meg kedd este a Magyar Közlönyben:

  • A kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról és
  • A babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III. 12.) Korm. rendelet módosításáról.

Érdekes újdonság, hogy új lakás építése vagy vásárlása esetén nem emelkedik meg a kistelepüléseken elérhető CSOK összege. Marad a maximum 10 millió forint, tehát az emelések kizárólag az eddig is kizárólag használt lakásokra elérhető falusi CSOK-ot érintik maximum 15 millió forintnyi támogatás.

A közlönyben történt kihirdetéssel párhuzamosan a Kulturális és Innovációs Minisztérium egy közleményt is kiadott a kormány döntéseivel kapcsolatban „megjelentek a Babaváró támogatás és a falusi CSOK emeléséről szóló rendeletek” címmel. Ebben bejelentik, hogy az eredeti CSOK megszűnik, viszont a falusi CSOK támogatási összege emelkedik.

„A városi CSOK már nem jelent érdemi segítséget a családoknak, hiszen nagy önrészt kell hozzátenniük és/vagy banki hitelt is fel kell venniük ahhoz, hogy a vágyott otthonukat megszerezzék.

Eközben a falusi CSOK továbbra is hatékonyan járul hozzá a családok lakhatási terveinek megvalósításához. Ezért a kormány 2024 januárjától a falusi CSOK összegét jelentősen, 50 százalékkal megemeli. Használt lakóingatlan vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése esetén 2024. január 1-jétől 1 gyermek után az eddigi 600 ezer forintos támogatás 1 millió forintra, 2 gyermek esetén 2,6 millióról 4 millióra, 3 vagy több gyermek esetén pedig 10 millióról 15 millió forintra nő. Meglévő lakóingatlan korszerűsítésénél, bővítésénél a támogatási összeg egy gyermek esetén 300 ezerről 500 ezer forintra, két gyermeknél 1,3 millióról 2 millióra, három vagy több gyermeknél pedig 5 millióról 7,5 millió forintra emelkedik.

A falusi CSOK igénybevételének lehetőségére kijelölt kistelepülésen új családi ház építése vagy vásárlása esetén a 2023-ban érvényben lévő összegek 2024-ben is elérhetők lesznek: 1 gyermek esetén 600 ezer forint, 2 gyermek esetén 2,6 millió forint, 3 vagy több gyermek esetén 10 millió forint igényelhető” – részletezi a közlemény.

Kitér a másik intézkedésre is a KIM tájékoztatása.

„Családpolitikánk kulcsa, hogy ösztönözzük az első gyermek minél korábbi megszületését, ugyanis ha ez az anya fiatalabb korában történik, nagyobb esély van testvér, testvérek érkezésére. Ezért döntött úgy a kormány, hogy jövőre csak a 30 év alatti nők számára, ugyanakkor 10 millió forint helyett 11 millió forintos összeghatárral biztosítja a Babaváró támogatást. Amennyiben az anya elmúlt 30 éves, de még nem töltötte be a 41. életévét és igazolja várandósságát, továbbra is jogosult a támogatás igénybevételére 2024. december 31-ig. A 2024. január 1-től 10 millió forintról 11 millió forint összeghatárra emelkedő hitel továbbra is kamatmentes marad” – írták.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...