Kemény üzenetet kapott Magyarország az EU-tól

Kemény üzenetet kapott Magyarország az EU-tól

Az orbáni korrupció és a jogállamisági problémák miatt továbbra sem kapjuk meg a befagyasztott uniós pénzeket. Kemény üzenetet kapott Magyarország az EU-tól.

Az Európai Bizottság kész fellépni, ha egy tagállam nem követi a jogállamisági jelentés ajánlásait. Számos eszköz áll rendelkezésére azok megvalósítására – jelentette ki Didier Reynders uniós igazságügyi biztos Strasbourgban.

Reynders a Bizottság múlt héten bemutatott jogállamisági jelentéséről tartott EP-vitán azt mondta, hatékony az uniós bizottság és a tagállamok közötti párbeszéd, ugyanakkor „nem minden esetben elegendő”.

Az uniós biztos szavai szerint,

amennyiben nem gyümölcsözőek egy tagországgal folytatott jogállamisági megbeszélések, a brüsszeli testület több eszközt is alkalmazhat az ajánlások érvényesítésére. A biztos a Bizottság rendelkezésére álló eszközök között különböző jogsértési és költségvetési eljárásokat, a feltételességi mechanizmus biztosította eljárás megindítását említette abban az esetben, ha a jogállamisági jelentésben található ajánlásokat egy tagállam nem vezeti be.

Közölte: a jelentés megállapította, hogy a korrupció továbbra is komoly aggályt okoz. Még akkor is, ha számos tagállam hozott intézkedéseket a leküzdésére. Rendkívül szükséges a korrupció elleni hatékony fellépés – mondta.

A jelentés szerint a tagállamok többségében olyan környezet alakult ki, amely segíti és támogatja a civil társadalmat, néhány országban azonban még mindig nem létezik hivatalos keret az érdekelt felekkel való konzultációra, a civil szervezetek és emberijogvédők pedig továbbra is finanszírozási problémák és a működési területük korlátozása jelentette kihívásokkal szembesülnek.

Az Európai Bizottság elvárja a civil szervezetek számára támogató környezet kialakítását – emelte ki az uniós biztos.

Az uniós testület értékeli az ajánlások megvalósítását a jogállamiságra vonatkozó politikák terén és arra biztatja a tagállamokat, hogy kezeljék a feltárt problémákat – tette hozzá az uniós biztos.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...