A Fidesz elítélte az Európai Bizottságot az Erasmus-ügy miatt

Az EP a korrupció miatt szigorítana, a Fidesz nemmel szavazott

A Fidesz EP-képviselői elítélték az Európai Bizottságot az Erasmus-ügy miatt.

A Fidesz európai parlamenti képviselői írásbeli választ igénylő kérdésben kérték számon az Európai Bizottságtól, hogy „a magyar kormánnyal fennálló politikai vitái” miatt hogyan fordulhat elő „az egyetemek, a hallgatók és a kutatók megbüntetése”. A csoport a korlátozó intézkedések azonnali visszavonását kérte az uniós testülettől.

Az EU tagállamai tavaly decemberben az összes uniós programnál megtiltották az új pénzügyi kötelezettségvállalásokat a vagyonkezelő alapítványokkal és az ilyen hátterű intézményekkel, így a modellváltó magyar egyetemekkel. A miniszterek – európai bizottsági javaslatra – úgy látták, hogy az alapítványok nem elég átláthatóan működnek. Továbbá összeférhetetlen módon ülnek bennük politikai döntéshozók, és a magyar kormány nem kezelte a hónapokkal korábban ismertetett bizottsági kifogásokat. A tiltásra főleg két programnál, a Horizont Európa kutatási együttműködésnél és az Erasmus+ oktatási cseréknél érzékenyek az alapítványi háttérre váltott egyetemek.

A Fidesz szerint elfogadhatatlan a magyar hallgatók és kutatók hátrányos megkülönböztetése és a magyarországi egyetemek rektorai véleményének semmibevétele.

Bocskor Andrea EP-képviselő megdöbbentőnek nevezte, „milyen semmitmondó és cinikus választ kaptunk a kérdéseinkre. Ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy az Európai Bizottság nem vállalja a felelősséget a magyar diákokat és kutatókat érintő korlátozásokért.

A helyzet egyetlen lehetséges megoldását követeljük: az Európai Bizottság azonnal szüntesse meg a magyar hallgatókra és kutatókra vonatkozó büntető intézkedéseket.”

Az Európai Bizottság szerint az uniós adófizetők pénzét védik

Az Európai Bizottság szerint a tagállami döntés célja, hogy megvédje az uniós adófizetők pénzét.

Az intézkedéseket akkor oldhatják fel, ha a kormány „bemutatta, hogy orvosolta a helyzetet, amely az elfogadásukhoz vezetett. Eddig Magyarország nem tett ilyen értelmű formális javaslatot.”

A modellváltásból kimaradó magyar egyetemeket nem érinti a tiltás. Az Európai Bizottság kész a párbeszéd folytatására a kormánnyal, „a magyar hatóságokon múlik, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket”.

Az Európai Bizottság a válaszában jelezte, hogy a tiltásnak még nincs gyakorlati hatása a mostani Erasmus+ cserékre. Azt már nem tette hozzá, hogy július közepéig kellene aláírni a jövő tanévtől kezdődő időszak szerződéseit.

Így a Telex szerint sürgős lenne a tiltás feloldása, de ezt december óta még mindig nem tudta elérni Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Ugyan eredetileg március végére akartak megállapodni, de ebből kicsúsztak. Navracsics Tibor akkor elmondta, hogy az Európai Bizottság jelzése alapján a maga részéről nem jelent semmi problémát, ha a kidolgozottság érdekében „egy-két nappal később fogadjuk el” a fontosnak tartott törvényjavaslatokat.

A kifogásokat orvosolni kívánó jogszabálytervezetet viszont csak májusban sikerült kiküldeni, és a Portfolio úgy tudja, ebből hiányoztak bizottsági elvárások. A Népszava pár nappal ezelőtti cikke szerint még mindig nincs egyezség például arról, hogy a kuratóriumi tagságra pályázókat milyen feltételek alapján kellene kiválasztani.

Mindez azért nagy baj, mert a Fidesz hiába az Európai Bizottságtól kérte a korlátozás feloldását, azt a kormánynak kell kezdeményeznie, a végső döntést pedig bizottsági értékelés után a tagállami Tanácsnak kell meghoznia. Ez a folyamat a szabályok szerint akár hónapokig tarthatna. A Népszava szerint az Európai Bizottság hajlandó lenne gyorsítani és pár hetet halasztani a határidőn. Ennek ellenére egyre biztosabbnak látszik, hogy a modellváltó egyetemek kifutnak az időből.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...