Nagy eső jön a héten, mutatjuk, merre kell majd az esernyő

Friss időjárás: koránt sincs vége az esőzésnek - erre készüljön

Nagy eső jön a héten, mutatjuk, merre kell majd az esernyő. Péntekig jelentős csapadékot kap az ország nagy része az Időkép szerint.

Az ország keleti felén többfelé 20-30 mm csapadék is összegyűlhet péntekig, lokálisan azonban 50 mm sem kizárt.

Péntekig tart a változékony, gyakran záporokkal, zivatarokkal tűzdelt időjárás, majd hétvégére napos, száraz strandidő köszönt be.

Addig azonban többfelé és több alkalommal kell számítani csapadékra, jórészt záporok, zivatarok formájában, de pénteken keleten tartós eső is lehet.

Szerda hajnalban, reggel főként délen, délkeleten, majd keleten alakulhatnak ki záporok, zivatarok, délelőtt aztán ez a csapadéktömb kelet, északkelet felé távozik. Délután délnyugat felől előbb a Dunántúlon, majd estefelé délen és az Alföldön is újabb záporok, zivatarok jöhetnek, helyenként felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kíséretében. Fülledt meleg időben lesz részünk, a maximumok 27 és 33 fok között alakulnak, zivatarokat követően azonban hirtelen több fokkal visszaeshet a hőmérséklet.

Csütörtökön elsősorban a középső és keleti tájakon várható záporok, zivatarok kialakulása. Ismét előfordulhat felhőszakadás, jégeső. A Dunántúlra a feltámadó északi-északnyugati szél viszont szárazabb levegőt hoz, itt jelentős csapadék már nem várható. Pár fokkal visszaesnek a maximumok, 24 és 30 fok közé emelkedik délutánra a hőmérséklet.

Pénteken a Dunántúlon már a napsütésé lesz a főszerep, a Dunától keletre még többfelé eshet, tartós eső is kialakulhat, majd estére kelet felé távozik a csapadék. Többfelé szeles időben lesz részünk. Keleten 20-24, másdhol 25 és 30 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

A péntek estig tartó időszakban az ország nagy részén területi átlagban is jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani, főként a Dunától keletre 20-30 milliméter eső is összegyűlhet. A hevesebb zivatarok által érintett tájakon azonban ennél több is összejöhet,

lokálisan akár 50 milliméter is.

Szombattól berobban a kánikula

Péntekig még velünk maradnak a záporok, zivatarok, ugyanis továbbra is nedves, labilis levegő határozza meg a Kárpát-medence időjárását, de! Kivételesen hétvégére javul majd meg az idő, ami most annyit jelent, hogy szombaton és vasárnap is többnyire napos, száraz idő várható; szombaton 26-31, vasárnap 28-33 fokkal.

A jövő hét elején sem áll le a felmelegedés, sőt, tovább fokozódik majd:

újra beköszönt a kánikula.

Napról napra melegebb lesz, hétfőn és kedden már 28 és 34 fok közötti csúcsértékekkel számolhatunk, míg szerdán és csütörtökön délen átléphetjük a 35 fokot is.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...