Mit tehetünk a pazarlás ellen, ha tetőt építünk?

Egyre többen kongatják meg a vészharangot, és hívják fel a figyelmet arra, hogy mindannyiunknak akad tennivalója Földünk megóvása érdekében. Az építkezés során is számtalan lehetőség van arra, hogy fenntarthatóbbá tegyük környezetünket.

 

A tetőszerkezet megválasztása

 

Amikor lakóházat építünk, vagy a meglévőt újítjuk fel, a tető szerkezetének kiválasztása fontos lépés. Az építkezők körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend a RapidTető szeglemezes tetője, amely ökotudatos módon készül.

 

A gyártás lényege abban áll, hogy az alapanyagul szolgáló fát kemény acélból készült szeglemezekkel rögzítik a fedőhöz. A szerkezet új és használt épületek esetében is működik.

 

Milyen tetőtípust lehet elkészíteni szeglemezes megoldással?

 

Hazánkban elterjedt tetőtípusok nagy része kivitelezhető mind ácsolt tetőszerkezettel, mind a szeglemezes módszerrel. Arra azonban figyelni kell, hogyha a későbbiekben szeretnénk a tetőteret beépíteni, akkor a szeglemezes technológia esetében erre a ház tervezése során kellő figyelmet kell fordítani, mert utólag kialakítani már nem lehet.

 

Miért számít környezettudatos megoldásnak a szeglemezes tető?

 

A szeglemezes tetőnek több előnye is van.

 

  • Kevesebb hulladék keletkezik: Az ácsolt tetőkhöz képest a szeglemezes tető elkészítése sokkal kevesebb faanyagveszteséggel jár. A gyártást pontos mérnöki munka előzi meg, ami lehetővé teszi, hogy ne keletkezzen leeső faanyag sem.


  • Gyorsan elkészül: A félkész terméket gyárakban hozzák létre modern CNC gépek segítségével, a helyszínen csak a precíz összeszerelés és a felhelyezés történik, ezáltal sokkal gyorsabb eljárás a hagyományos ácsolt tetővel szemben.


  • Kevesebb szállítással jár, olcsóbb: A másik nem elhanyagolható szempont a termék utaztatása. Mivel egyrészt kevesebb faanyagból áll a szeglemezes tetőszerkezet, másrészt a gondos előkészületnek köszönhetően kevesebb helyszíni hulladékkal kell számolni, kisebb az utaztatási költsége. Mindezért az ára is kedvező.

 

Mindezekből az is látszik, hogy a többi lehetőség közül a szeglemezes tető kifejezetten gazdaságos megoldás. Ez utóbbit az is alátámasztja, hogy betonfödémre és köztes teherhordó falakra sincs szükség, amely szintén jelentősen csökkenti az építtető kiadásait.

 

A hővel se pazaroljunk

 

Ha kiválasztottuk a tetőszerkezetet, érdemes szót ejteni még a tető szigeteléséről is, hiszen a pazarlás nem csak az előállítás során keletkezhet, hanem az épület birtokba vétele után is. Fontos gondolnunk az épület szigetelésére, ezáltal az épület téli felfűtése könnyebbé válik, és nyáron sem lesz kellemetlen a benti hőmérséklet.

 

Bár a szeglemezes tető esetében statikailag nincs szükség betonfödémre, a szigetelés érdekében érdemes elgondolkodni rajta, hogy ezzel növeljük a hőtároló tömegen. Ha pedig más megoldást szeretnénk, akkor remek megoldás a fújható üveggyapot szigetelés.

 

A szeglemezes tetőszerkezet hazánkban most kezd népszerűvé válni, ami nem csoda, hiszen számos kedvező tulajdonsággal rendelkezik ez a környezettudatos technológia.loading...