Gorbacsov sorsára jut Putyin is? Vagy durvább lesz a bukása?

Gorbacsov és Putyin.

Putyin is Gorbacsov sorsára jut, vagy őt más módon állítják félre? Lelkes olvasónk, „A Gépész” elemzi a politikai helyzetet, és a legfontosabb kérdéseket.

Mindnyájan értesültünk arról, hogy Oroszországban majdnem polgárháborúba torkolló konfliktus alakult ki az orosz hadvezetés és a Wagner zsoldosai között. A szombati nap folyamán megindult Jevgenyij Prigozsin a 25 ezer fős hadseregével Moszkva irányába. Céljuk az volt hogy a hadvezetés és a vezérkar fejét vegyék az lőszer utánpótlás okozta, háborúban elért emberveszteség miatt. Azonban a délután folyamán Prigozsin tárgyalt Alexander Lukasenka belarusz miniszterelnökkel, a tárgyalások odáig jutottak hogy a Wagner Rosztovnál visszavonult a bázisára.

Ő a harmadik személy, aki megpróbált katonáival eljutni Moszkvába, de nem sikerült. A történelem során két ember is megpróbálkozott vele de sikertelenül, na majd pont a harmadiknak sikerül. Hát nem.

Vizsgáljunk meg pár kérdést a szombati eseményekkel kapcsolatban

Vlagyimir Putyin szombat délelőtti beszédében a következő mondat is elhangzott “Ez pontosan az a csapás amelyet 1917-ben Oroszországra mértek,amikor az I. Világháborút vívta.”

Egy kisebb párhuzam fellelhető a Wagner felkelésében és az 1917-es bolsevista forradalomban.

  • A háborúban ért emberveszteség és a lőszer utánpótlásának a hiánya.

A Wagner csapatok 15 ezer katonát veszítettek az ukrán fronton. Bahmut ostrománál várták a lőszer utánpótlást, de nem jött meg időben.

Moszkvában a lakosok hogyan fogadták ezt a lázadást?

Értesülések szerint, vodkával, illetve azzal is várták a Wagner katonáit, mint a felmentő sereget, illetve Prigozsint, az új hős cár atyust. A moszkvai orosz elit viszont felhúzta a nyúlcipőt, és rohant a sok év alatt összelopkodott pénzből vett luxus repülőjéhez és elhúztak mindannyian jó messzire. A patkányok mindig menekülnek.

Ukrajna milyen hasznot kovácsolhat magának ebből?

Ha feltételes módban gondolunk erre a helyzetre, akkor semmit, inkább veszteség, de az jó sok. Ha Prigozsinéknak össze is jött volna a puccs, akkor a háború tovább folytatódott volna Prigozsin vezetésével, ugyanis Prigozsin még Putyinnál is őrültebb, meg a Wagnernél sem elsőáldozók vannak. Kegyetlen, pszichopata vadállatok akiknek a lételemük a gyilkolás. Prigozsin meg nem tárgyaló partner sem Ukrajnával, sem a Nyugattal szemben. Ugyanis Jevgenyij Prigozsin Nyugaton az orosz üzletemberek szankciós listájára került. A háborúban meg mindig is jó üzlet volt. A Wagner vezetőjének van is egy hasonló mottója ami így szól:

„A halál jó üzlet és az üzlet jó”

A puccs annyiban maradt, így folytatódik a háború.

Mire számíthat Prigozsin ezután a zendülés után? – van hasonlóság az ő és Gorbacsov esete között?

Sok jóra biztos, hogy nem. Elengedni ugyan elengedték, de pár hónap múlva valami furcsa halálos baleset éri, ha nem vigyáz. Putyin nem tűri csak úgy meg az árulást. Nem fogja vállveregetéssel díjazni.

A Wagner csoportot leszerelik, amnesztiát kapnak azzal a feltétellel, ha beállnak a reguláris hadseregbe, és folytatják a harcokat tovább Ukrajnában. Egy ország destabilizációját veszélyezteti egy öntörvényű paramilitáris szervezet.

Valóban leváltják Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert

Meg nem erősített információk alapján Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter valószínüleg távozik. A vezérkarnál várható egy kis tisztogatás csak nem Sztálini módra. Hanem szépen sorban hirtelen eltűnnek, mintha a feketelyuk nyelné el őket.

Van valami hasonlóság a szombati Wagner puccs és a Gorbacsov elleni sikeres puccs mögött?

Némi hasonlóságot azért fellehet fedezni. Gorbacsovot is a saját barátai puccsolták meg. Putyint is a saját barátja akarta megpuccsolni, ám sikertelenül. Ha Putyin hatalma gyengülne hirtelen, a mellette álló orosz elit a puccsisták mellé állna. Ki olyan hülye aki a süllyedő hajón maradna? Gorbacsovot megpuccsolták, de ő a puccs után még 4 hónapig megmaradt a vezetőszékben.

Putyin is vajon így fog járni?

Ez egy nagyon jó kérdés.

További cikkeinkért kövess minket a Facebookon is!

loading...