Nyílt levélben követelik a város lakói, hogy nézzen a szemükbe a fideszes képviselő

Nyílt levélben követelik a város lakói, hogy nézzen a szemükbe a fideszes képviselő

Nyílt levélben követelik a város lakói, hogy nézzen a szemükbe a fideszes képviselő.

520 milliárd forintból épül új kínai elektromos akkumulátorokhoz való katódgyár Ácson. Helyi civilek a Telexnek eljuttatott levelükben tiltakoznak a beruházás ellen és nyílt levelet írtak Szentirmai István fideszes polgármesternek.

A Kiáll(t)unk Ácsért nevű szerveződés azt írja, hogy a Huayou Cobalt katódgyárának a híre közfelháborodást váltott ki nemcsak Ácson, hanem a környező településeken is, mint Bana és Bábolna.

A levélben azt írják, hogy a fideszes polgármester a bejelentést megelőző hetekben tagadta vagy elhallgatta a beruházással kapcsolatos híreket. Fém autóalkatrészként hivatkozott a gyártási végtermékre, miközben várhatóan egészségkárosító nikkelt, mangánt és kobaltot is tartalmaz.

A Szentirmai Istvánnak átadott nyílt levélben azt írják, hogy a polgármester hat nappal korábban még tagadta a beruházást, politikai hergelésnek hívta azt. Illetve igyekezett elbagatellizálni annak a környezet- és egészségkárosító veszélyét, hogy egy ilyen gyárat telepítenek Ácsra.

„Polgármester Úr! Állampolgári jogaink mentén elvárjuk, hogy hívjon össze rendkívüli és nyílt – nem online, virtuális, hanem személyes megjelenésen alapuló – közmeghallgatást, melyen Ön és a területért felelős parlamenti képviselő Czunyiné dr. Bertalan Judit nézzenek a választóik és a város polgárai szemébe és kérjenek bocsánatot felelőtlen kommunikációjuk és a település veszélyeztetése miatt!

Közmeghallgatáson tájékoztassák a lakosságot a pontos tervezett technológiáról, az engedélyeztetés folyamatáról, az elvárható hatástanulmányok eredményeiről – azok hiányában, a tervezett vizsgálatok menetéről, környezeti monitoring terveikről, az esetleges építkezéshez kapcsolódó közforgalmi terheltségekre való felkészülésről és tervekről, a tervezett 900 munkahely tervezett munkavállalói összetételéről (helyi szabad munkaerő, külföldi munkaerő, bérmunkaerő, stb.) és ha várható, a betelepülő munkaerő elhelyezéséről” – írják a nyílt levélben.

Az ácsi katódgyárat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be szerdán. A gyár felépítéséhez a magyar állam pénzügyi támogatást nyújt. Ennek mértékét azonban csak akkor hozzák majd nyilvánosságra, ha azt az Európai Bizottság jóváhagyta.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...