Fegyveres lázadás Oroszországban: elesett az egyik legnagyobb város

Az Orbán-kormány megsemmisítené a szakszervezeteket a DK szerint.
Fotó: Ellenszel.hu

Fegyveres lázadás Oroszországban: Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezére szerint a hadsereg és a nemzeti gárda egy része átállt. Arról is beszélt, hogy az 1,1 millió fős Rosztov-na-Donu központját most a lázadók ellenőrzik

Nagyon úgy tűnik, hogy tényleg fegyveres felkelést robbantott ki Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezére Oroszországban. A hadsereg és a nemzeti gárda egy része átállt, nagyon úgy tűnik, hogy az 1,1 millió fős Rosztov-na-Donu központját most a lázadók ellenőrzik

– írja a Portfolio.

Tegnap fegyveres felkelést jelentett be Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezére. A zsoldosparancsnok nem Putyint akarja megbuktatni elmondása szerint, hanem az orosz védelmi minisztérium vezetőit.

Az éjjel megindult a Wagner csoport Ukrajnából és Oroszország határvidékei felől a belterületek felé. A zsoldosok állításuk szerint betörtek Rosztov-na-Donuba és nagyon úgy fest, hogy ellenőrzésük alá vonták a városközpontot. Prigozsin közlése szerint az 1,1 milliós lélekszámú várost harcok nélkül bevették.

Helyi felvételek alapján úgy tűnik, a lázadókhoz csatlakozott a reguláris erők egy része is. A katonák és zsoldosok körbe vették a Déli Katonai Körzet főhadiszállását, a védelmi minisztérium helyi épületét.

Rosztov utcáin számos felvétel szerint katonák és katonai járművek vonulnak, az nem világos, hogy ezek kihez tartoznak. A felkelők ugyanazokat a jelképeket használják, mint az Ukrajnát megszálló orosz katonák (fehér karszalag, Z jelkép).

Voronyezs térségében összecsapott a Wagnerrel az orosz haderő. Több zsoldosjármű kiégett, illetve állítólag lelőttek a felkelők egy orosz katonai helikoptert is.

Moszkva védelmét jelentősen megerősítette az orosz kormányzat. Arról nincs információ, hogy a Wagner elérte volna az orosz fővárost.

Az FSzB arra szólította fel a Wagner csoport harcosait, hogy intézkedjenek Prigozsin ellen. Egyelőre a moszkvai kormány még nem ismerte el azt, hogy fegyveres lázadás zajlik Oroszországban, viszont Prigozsint magát „lázadás szítása” miatt eljárás alá vonták.

Egy Wagner-videóban, ami állítólag Rosztov katonai főhadiszállásán készült, Prigozsin azt állítja, hogy a város katonai létesítményei, beleértve a repülőteret is, ellenőrzés alatt vannak.

A Meduza fordítása szerint azt is mondta, a Wagner-csoport rosztovi akciói nincsenek hatással az orosz-ukrán háborús helyzetre. A magánhadsereg vezetője figyelmeztette a nézőit, hogy ne higgyenek az orosz hatóságoknak, ha azt sugallják, hogy a Wagner-csoport miatt ment valami rosszul a fronton.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...