Kezdhet magyarázkodni a magyaroknak Orbán, várjuk a válaszokat

Leleplezte Orbánt egy volt fidelitasos

Kezdhet magyarázkodni a magyaroknak Orbán, várjuk a válaszokat.

„Az ország valaha volt legnagyobb egészégügyi reformja indul el 5,8 milliárd euró összforrással.

Nemcsak a városokban javítanak a körülményeken, nemcsak a városi kórházakat modernizálják, hanem falvakban is felszerelik az iskolai rendelőket, valamint új orvosi rendelőket építenek, így nem kell a szomszédos vagy annál messzebbi településre menni. De a krónikus betegségekkel küzdők számára is épülnek új, jól felszerelt klinikák, rehabilitációs központok, laborok, illetve speciális egészségügyi egységeket alakítanak ki a ritka és genetikai betegségben szenvedők számára.

Közel félmilliárd euróból onkológiai központot, daganatos betegségek diagnosztizálását és kezelését végző intézményeket, rákdiagnózissal foglalkozó laboratóriumokat építenek. Illetve, három nagy regionális kórház épül vidéki városokban. Mindezek mellett a program lehetőséget ad az egészségügyi dolgozók képzésének finanszírozására is. Az Országos Egészségügyi Programnak köszönhetően összesen 5,8 milliárd eurót költhetnek ezekre a célokra.

A megyei kórházakról, megyei sürgősségi kórházakról, valamint monospecialitású kórházakról szóló pályázati felhívás keretösszege 1,55 milliárd euró, amelyből a meglévő épületek bővítésére, újak építésére és modern eszközökkel való felszerelésére lehet pályázni. Az elnyerhető összeg 5 és 500 millió euró közötti, amelyből 2% az önrész.

A városi kórházakról szóló kiírás esetében a keretösszeg 425 millió euró. Ebből az összegből szintén a meglévő épületek bővítésére, újak építésére és modern eszközökkel való felszerelésére lehet pályázni. Városi kórházak esetében az elnyerhető összeg 5 és 45 millió euró közötti, míg a megyei jogú városi kórházak esetében 5 és 75 millió euró közötti. Az önrész mindkét esetben 2%.

Az országban még soha nem költöttek ennyi pénzt az egészségügyi infrastruktúra kiépítésére. Az Egészségügyi Programnak köszönhetően tiszta, jól felszerelt és modern kórházak és orvosi rendelők várják majd országszerte az egészségügyi ellátásra szorulókat.

Romániában.

Kolozsvár, Iasi, Craiova teljesen új zöldmezős regionális kórházat kap. Az Európai Unió forrásaiból. Ahol éppen most kaptak brutális béremelést a tanárok és egyébb közalkalmazottak, ami 800 millió euróval terheli a költségvetést. Ahol éppen lemondott a miniszterelnök és a parlamenti többség új kormányfőt választott. Azt se tudod, ki az. És teljesen mindegy is, fogyó eszköz. Jogállamban.+

Miről is van szó akkor Magyarországon? Itthon állami építkezések, beruházások százait állítják le pénzhiány miatt, de a 10 éve még lesajnált Romániában elképesztő tempóban fejlesztik az egészségügyet. Amíg Orbán és a Fidesz marad, addig szépen lassan, de egyre gyorsuló ütemben züllesztik le a Magyarországot. Hogy lehet, hogy a háborús, szankciós és mindenféle szörnyek Romániát nem vágják a földhöz, holott Románia sokkal nagyobb határon osztozik Ukrajnával, mint Magyarország?


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...