Világhírű kutatóval tartott nemzetközi nagykonferenciát Dobrev Klára

Világhírű kutatóval tartott nemzetközi nagykonferenciát Dobrev Klára

Világhírű kutatóval tartott nemzetközi nagykonferenciát Dobrev Klára. A populizmus és a szélsőjobboldali politika világhírű kutatójával, Cas Muddével, Dobrev Klárával és számos szakértővel beszélgettek a szociáldemokrata vízió fontosságáról.

A baloldaliaknak, a szociáldemokratáknak az a feladata, hogy választ adjanak a szorongásokra, a bizonytalanságokra – mondta Dobrev Klára a konferencián.

Az árnyék-miniszterelnök „A szociáldemokrácia, a szélsőjobboldal és a populizmus jövője Európában és Magyarországon” című rendezvényen arról beszélt:

az utóbbi időben sokszor hallani, hogy a szociáldemokrácia válságban van, és egyre erősödik a jobboldali populizmus.

Úgy fogalmazott: amikor általánosságban beszélnek a radikális jobboldal, a populizmus, az illiberalizmus veszélyéről, akkor nem csak a baloldal van válságban, mert a hagyományos konzervatív pártok is hasonló nehézségekkel küzdenek.

A 2. világháború óta most először, az elmúlt évtizedben jelent meg igazán tömeges veszélyként a jobboldali populizmus, a radikalizmus, az illiberalizmus – mutatott rá. Leszögezte, nekik azonban azzal kell foglalkozniuk, miért érzik úgy milliók, hogy például a baloldaltól nem kapnak tisztességes, megnyugtató válaszokat a saját életükre, a problémáikra, a szorongásaikra.

Az EP-képviselő kifejtette, hogy 20. század második felében Európában „uralkodóvá vált” a biztonság, az igazságosság, az egyenlőség, de ez az utóbbi évtizedekben megváltozott. Ma emberek milliói tapasztalják, hogy az életük nem lesz könnyebb öt vagy tíz év múlva, a fiatalok pedig azt látják, hogy az ő életük bizonytalanabb és kilátástalanabb, mint szüleiké vagy nagyszüleiké volt.

Ehhez hozzájárulnak a minket körbevevő bizonytalanságok is, legyen szó akár a klímakatasztrófától, a digitalizációtól vagy a mesterséges intelligenciától való szorongásokról – érvelt. A baloldal, a szociáldemokraták céljai nem változtak, mert egy sokkal tisztességesebb, egyenlőbb, igazságosabb társadalmat szeretnének – szögezte le Dobrev Klára. Hozzátette:

az ideológiájuk sem változott, úgy gondolják, hogy az államnak a gyengék, a kiszolgáltatottak oldalára kell állnia, ott kell beavatkoznia, ahol igazságtalanság történik.

Hangsúlyozta, továbbá hogy a baloldaliaknak az embereket, a bérből és fizetésből élőket, a kisvállalkozókat, a kényszervállalkozókat, a kisnyugdíjasokat kell megvédeniük.

Az emberek kiszolgáltatottabbak, magányosabbak, széttörtek a hagyományos, például a munkahelyi közösségek, kevesebb a lehetőség, hogy közösen képviseljék az érdekeiket – mondta az árnyékminiszterelnök. A baloldaliaknak, a szociáldemokratáknak ezért az a feladatuk, hogy megpróbálják újraszervezni ezeket a közösségeket, és képviseljék azokat, akiknek „a hangja gyengébb ebben a világban”.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...