Két napja sztrájkolnak Székesfehérváron

Fordulat előtt állunk: jönnie kell a magyar eurónak
Fotó: Ellenszel.hu

Két napja sztrájkolnak Székesfehérváron a magasabb bérekért. Az Arconic-Köfém székesfehérvári gyárának több mint 800 dolgozója szüntette be a munkát.

A hírt a Telexnek megerősítette Székely Tamás a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetség (VDSZ) elnöke. A dolgozók határozatlan idejű sztrájkot hirdettek vasárnap reggel 6 órától az Arconic-Köfém székesfehérvári gyárában.

„Ma már második napja teljesen leállt a gyártás, egyetlen darab termék sem készül, csak a legszükségesebb, felügyeleti jellegű tevékenységet végzik el a dolgozók” – mondta Székely Tamás.

Az eredménytelen bértárgyalás után május 23-án a dolgozók már tartottak egy kétórás figyelmeztető sztrájkot. Akkor Székely Tamás látott reményt a munkabéke visszaállítására és a megállapodásra, azóta viszont szerinte a magyar menedzsment hátralépett kettőt.

A munkáltató elzárkózott, érdemi válaszokat sem kaptunk. Nincs tárgyalás, most kezdődik a pszichológiai hadviselés, mindenkinek komoly kihívás, a munkáltató nem gondolta komolyan, hogy határozatlan idejű sztrájk lesz, a dolgozók viszont kitartanak – mondta.

A helyzet előzménye, hogy a cég március 1-jén egyoldalú, 10,8 százalékos bérfejlesztést hajtott végre, ezt azonban a dolgozók nem fogadták el, és további 5,5 százalékos egységes alapbéremelést követeltek a magas infláció és a megnövekedett megélhetési költségek miatt. A VDSZ korábbi közleményében kiemelték, hogy a követelések támogatottsága közel százszázalékos a több mint 800 fős dolgozói kollektíva körében.

DK: Az orbáni infláció következménye a székesfehérvári sztrájk, mert Orbán lepaktált a multicégekkel


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...