A rendszerváltás óta nem volt olyan, amit Novák Katalin csinált

Magyar állampolgárságokat vont vissza Novák Katalin

A rendszerváltás óta nem volt olyan, amit Novák Katalin csinált.

Május 12-ig 25 embernek adott kegyelmet Novák Katalin köztársasági elnök, köztük a terrorizmusért jogerősen elítélt Budaházy Györgynek és a Hunnia-per másik öt terheltjének. Aznap kegyelmet kapott másik 16 ember is. Ezzel a Fidesz-fülbevalós köztársasági elnök állította fel a rendszerváltás óta egy nap alatt kiosztott legtöbb elnöki kegyelmi döntés rekordját – írja a hvg.hu.

Novák kegyelmi döntése Budaházy esetében azért is rendkívülinek számít, mert a rendszerváltás óta először szabadulhatott a börtönből olyan személy, akit terrorizmus vádjával jogerősen ítéltek el. Budaházyt jogerősen 2023 márciusában ítélték hat év fegyházbüntetésre terrorizmus vádja miatt, ami súlyos, államellenes bűncselekménynek számít.

„Nagyon köszönöm elnök asszonynak, miniszter asszonynak, hogy végre megszabadítottak ettől a tehertől. Döntésüket nem lehet elválasztani attól, hogy milyen sok ember állt ki mellettünk” – mondta a Pesti Srácoknak a döntés után Budaházy. Köszönetet mondott a Budaházy Bizottság az Igazságtételért tagjainak és mindenkinek, akik kiálltak mellettük. „Remélem, hogy a haza szolgálatában meg tudom még hálálni.”

Novák Katalin 2022 decemberben már elnöki kegyelmet adott a Budaházy-ügy hét másik vádlottjának. A döntést akkor azzal indokolta a köztársasági elnök, hogy különválasztja azon személyek ügyét, akiket a bíróság első fokon felmentett, illetve ahol az elkövetett cselekményt csekélyebb súlyúnak ítélte meg. „Az előzetes letartóztatásban töltött idő és a 13 éve tartó vesszőfutás az érintetteket és családjaikat alaposan megpróbálta. Hét személy esetében ezért eljárási kegyelemről döntöttem” – fogalmazott. A többi vádlottat azonban olyan súlyos vádakkal illették, hogy az ő kegyelmi kérelmeikről Novák csak a jogerős bírósági ítélet után kívánt dönteni.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...