Dobrev Klára: A kormány okozza az áremeléseket

Egy éves az Árnyékkormány.

Dobrev Klára szombati sajtótájékoztatóján kijelentette: a kormány okozza ezeket az áremeléseket. Az árakban az első, a bérekben az utolsó helyre került Magyarország az elmúlt 13 évben Európában.

Az árnyék-miniszterelnök közölte: az orbáni infláció miatt a legtöbb élelmiszer ára az elmúlt két évben megduplázódott, és hasonló a helyzet a többi terméknél is.

„A kormány okozza ezeket az áremeléseket, ezért a kormány feladata, hogy az áremeléseknek véget vessen” – hangsúlyozta. Hozzátette azonban, hogy az áremelkedést ugyan meg lehet állítani, azonban semmi nem lesz ugyanolyan olcsó, mint régen volt. Leszögezte: az Orbán-kormányt követő kormányoknak egyértelmű a feladatuk: le kell törniük az árakat és emelniük kell a béreket, illetve a nyugdíjakat.

Dobrev Klára szerint a béremeléshez öt lépés kell

Az első, hogy Magyarországon is be kell vezetni az európai minimálbér-szabályozást, így legalább 50 ezer forinttal emelkedne a minimálbér.

  • A második az, hogy az államnak is béremelést kell végrehajtania a közalkalmazottak körében.
  • Harmadikként említette, hogy a kormánynak segítenie kell a kis- és középvállalkozásokat a béremelésben, ehhez a jelenlegi „multibarát” adórendszert igazságosabbá kell tenni.
  • A negyedik lépés a gazdaságpolitikai szemlélet változása. Csak olyan beruházásnak szabad uniós vagy hazai állami támogatást adni, amelynek esetében vállalják, hogy versenyképes béreket fizetnek az alkalmazottaknak.
  • Az ötödik pedig, hogy meg kell erősíteni az oktatást, a szakképzést és a szakszervezeteket, valamint a civil szervezeteket.

Dobrev Klára azt mondta: tisztában vannak a felelősségükkel. Szerintük csak egy szociáldemokrata, kormányzóképes alternatíva tudja elérni, hogy az áremelések országa helyett végre a bér- és a nyugdíjemelések országa legyen Magyarország.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...