Hogyan kell megvédeni az aranygyűrűt a sérülésektől?

Az arany az egyik leggyakoribb ékszeralapanyag, azonban az egyik legsérülékenyebb is. A tiszta, vagyis 24 karátos arany nagyon puha, könnyen karcolódik, ezért a legtöbb esetben platinával, ezüsttel, palládiummal, nikkellel vagy rézzel ötvözik, amitől keményebb és ellenállóbb lesz.

 

Azonban ebben az esetben is megsérülhet, megkarcolódhat, így mindenképpen oda kell figyelni rá a hétköznapok során annak érdekében, hogy sokáig megőrizze csillogását és épségét. Cikkünkben tanácsokat adunk a gyűrűd mindennapi védelmére.

 

Hogyan sérülnek meg leggyakrabban a gyűrűk?

 

Ékszereinket szeretjük minden nap viselni, nem beszélve az arany karikagyűrűről, amit általában soha nem veszünk le. Éppen ezért a hétköznapok során számtalan veszély leselkedik rájuk, amiket azonban némi odafigyeléssel minimalizálhatunk. Az alábbiakban felsoroljuk, hogy mire kell figyelni és mit érdemes tenni, hogy ne érje károsodás ékszereinket.

 

A háztartási munka

 

Amikor mosogatunk, főzünk, mosunk és egyéb háztartási munkát végzünk, akkor a gyűrű könnyen érintkezhet kemény felületekkel vagy tisztítószerekkel, vegyszerekkel, ami miatt karcolódások jelenhetnek meg rajta. A Brillancy ötvösei azt ajánlják, hogy a háztartási munkák alatt viseljünk gumikesztyűt, vagy vegyük le gyűrűinket.

 

A tavaszi kerti munkálatok

 

A kerti szerszámok nyele miatt vagy a kézzel végzett földmunkák által könnyen maradandó sérülést okozhatunk a gyűrűben. A föld, a kövek, kavicsok károsíthatják ékszereinket, ezért ezekhez a munkálatokhoz mindig húzz védőkesztyűt, ezáltal nemcsak az ékszereidet véded meg, de a kezed sem lesz koszos és a körmeid is épek maradnak.

 

Sportolás

 

Sportolás során a súlyok, az edzőtermi eszközök hozzádörzsölődnek a gyűrűhöz, így a felületén karcolódások lesznek. Edzés előtt mindig vedd le az összes ékszert, hiszen az intenzív mozgás, valamint az izzadtság nem tesz jót a nyakláncnak sem.

 

A munkahelyen végzett fizikai munka

 

Ha a munkád olyan jellegű, hogy nehezebb tárgyakat kell mozgatnod, gépekkel, éles eszközökkel dolgozol, akkor előfordulhat, hogy eldeformálódik vagy meghorzsolódik a gyűrű. Ennek elkerülése érdekében ne vidd munkába, inkább csak szabadidőben viseld!

 

Hajmosás, fürdés, alvás

 

Meglepő, de ezek a tevékenységek sem tesznek jót ékszereinknek, hiszen a nedves, szappanos, samponos közegben pillanatok alatt lecsúszhatnak az ujjunkról és beeshetnek a lefolyóba, vagy leeshetnek a kőre. Éjjel szintén nincsenek biztonságban, például, ha az ágykeretnek ütjük a kezünket. Este, még fürdés előtt vegyük le ékszereinket, és tároljuk megfelelő helyen!

 

Az aranygyűrű épségét a fenti tanácsok megfogadásával hosszú ideig megőrizhetjük. Ne feledd, hogy tartsd biztonságos helyen arany ékszereidet, melyhez az ékszertartó doboz a legideálisabb és figyelj arra is, hogy tárolás közben ne érjenek egymáshoz. Időnként tisztítsd meg gyenge szappanos vízben való áztatással, majd töröld át puha ronggyal. Ha pedig sérülést találsz rajta, akkor azt haladéktalanul javíttasd meg!loading...