Az energiahatékonyságról nem lehet eleget tanulni

 

 

Az energiahatékonyság egy olyan terület, amit nem lehet elég korán elkezdeni, de nem is lehet belőle eleget tanulni. Ez utóbbit alátámasztja az a tény, hogy folyamatosak a fejlesztések, mindig vannak új megoldások, melyek éveken belül akár sztenderddé is válhatnak. Épp ezért kell képeznünk magunkat akkor is, ha egy ezzel foglalkozó cégnél dolgozunk, de ugyanígy szülőként vagy épp cégvezetőként is.

 

A cégeknek létkérdés az energiahatékonyság

 

Nem véletlenül vannak erre specializálódott cégek, cégcsoportok, mint amilyen az energetikai auditokat is végző EnergyHub. Idehaza is felismerték ennek a területnek a fontosságát. De emellett a 2021-ben bevezetett EKR rendszer is nagy mérföldkő az ilyen jellegű beruházások finanszírozását tekintve.

 

Mi sem mutatja jobban az energiahatékonyság fontosságát, mint az, hogy aki teheti, máris szakemberek bevonásával dolgozik a beruházások mielőbbi elkezdésén. Sokan pedig már be is fejezték őket, és immár jelentős energiaigény-csökkenést könyvelhetnek el, ami kevesebb állandó kiadást, egyúttal stabilabb gazdálkodást jelent számukra.

 

Aki cégvezetőként, céges döntéshozóként megtapasztalta, mit is jelentett a 2022-ben bekövetkezett áremelkedés, az egy életre megtanulta, miért veszélyes a nagy energiakitettség. És bár nem mindig lehet jelentősen csökkenteni az igényt, ugyanakkor észszerű hatékonyságnövelő beruházásokkal mérsékelhető a függőség, akár saját termeléssel is.

 

Energiahatékonyság már az óvodákban és az iskolákban is

 

Nem csak cégvezetőként vagy a terület specialistájaként találkozhatunk az energiahatékonyság fogalmával. Nagyon fontos, hogy már a legfiatalabb generáció is időben megkapja, elsajátítsa az ezzel kapcsolatos ismereteket. Természetesen még csak játékos módon, nem kell azonnal egy cég energiaigényét csökkenteniük.

 

Kiváló lehetőség volt ezen tudás megszerzésére az EnergyHub szervezésében létrehozott, óvodásokat és iskolásokat célzó Energy Factory. Ez az interaktív vetélkedő nagyszerű lehetőség volt arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek a fenntarthatósággal és a környezettudatossággal. Emellett a cégcsoport hasonló témákban tartott interaktív érzékenyítő előadásokat is.

 

Viszont épp ezért fontos a szülőknek is informálódni a témában, mert elsősorban hozzájuk fognak fordulni kérdésekkel a gyermekeik, ha valamit nem tudnak, nem értenek.

 

Magazin az energiahatékonyságról, fenntarthatóságról

 

Ma már könnyen hozzá lehet jutni számos hasznos és érdekes információhoz ezekben a témákban. Az EnergyHub cégcsoport például nemcsak a fiatalokat megcélzó programot valósított meg, hanem magazint is indított.

 

Ez lett a GoGreen, melyből naprakész információkhoz juthatunk fenntarthatóság, energiahatékonyság és környezettudatosság témakörökből. Olyan témákat is feldolgoznak, melynek célja az előremutató minták hétköznapi életbe való beillesztése.

 

A fentiekből jól látható, hogy az energiahatékonysággal gyermekként, felnőttként, szülőként és cégvezetőként is lehet, érdemes, sőt kell is foglalkozni.loading...