Elhunyt Lang Györgyi: az utolsó videónkkal emlékezünk rá

Elhunyt Lang Györgyi.
fotó: ellenszel.hu

Elhunyt Lang Györgyi énekes, a Pa-Dö-Dő oszlopos tagja. A művész 66 éves volt. Legutoljára a pécsi pride megnyitóján beszélt az Ellenszél kamerája előtt. Emlékezetes videóját alább linkelt cikkünkben tekinthetik meg.

Első fellépésük 1988-ban volt az Interpop fesztiválon. Egy évvel később kiadták első lemezüket Pa-Dö-Dő I. címen. 1990-ben nagy sikert aratott Kiabálj! című albumuk.

28 éves korában diagnosztizálták betegségét, a sclerosis multiplexet, 2021-ben pedig stroke-ot kapott, a beszédközpontja sérült, és a jobb karja lebénult.

A színházban elért jelentős tapasztalatoknak köszönhetően, amikor 1988-ban Falusi Mariann-nal együttműködve létrehozták a Pa-Dö-Dőt, már elmondható volt, hogy a szórakoztatóiparban jártasak. A duó eredetileg a „Pas de Deux” nevet választotta, amely egy balett kifejezés, és szabad fordításban „tánc kettesben” jelent.

Találkozásuk a „Rémségek kicsiny boltja” című musicale során történt, és annyira jól összhangzottak, hogy úgy döntöttek, együttest alapítanak. 1989-ben debütáltak az Interpop Fesztiválon, és ugyanebben az évben megjelent az első albumuk, a „Pa-Dö-Dő I.”. Az igazi országos ismertséget azonban az 1990-es évek elején szerezték meg a „Kiabálj” és a „Bye-Bye Szása” című dalok, amelyek a szovjet katonák kivonulásáról szóltak.

A duó mindig kiemelkedett megjelenésével is: általában színes hajat viseltek, és öltözködésük is figyelemfelkeltő volt, így nem meglepő, hogy még mindig a köztudatban vannak. Ráadásul évente megjelentettek egy új albumot, így nem adtak esélyt arra, hogy elfeledkezzenek róluk.

Utoljára az Ellenszél kamerái előtt emlékezetes beszédet tartott:

Lang Györgyi: „Orbán Gáspár szerencsétlen, úgy ahogy van, megvan nyomorítva a szülei által” (videó)

loading...