Roma aktivisták üzentek a rendszernek: „nem leszünk bűnbakok”

Roma aktivisták akcióztak a Gellért-hegyen és a Keleti pályaudvarnál. Molinókat tettek ki.

„Nem leszünk tovább bűnbakok” feliratú molinót helyeztek el a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat fiatal nevében roma aktivisták május 15-én késő este a fővárosban, a Gellért-hegyen, a Roma Ellenállás napja alkalmából. A Keleti pályaudvarnál pedig „Ne vegyétek el tőlünk a napot” üzenetet hagytak festékkel fújt lepedőn.

A fiatalok az akciót a május 16-ai roma ellenállás napja kapcsán szervezték. Céljuk volt, hogy felhívják a figyelmet a romákat érő mindennapos hátrányos megkülönböztetésre. A társadalmunkban egyre növekvő cigányellenességre, homofóbiára és idegengyűlöletre.

Elég abból, hogy a romák, a migránsok vagy az LMBTQ közösségek legyenek a bűnbakok Magyarországon mindenért. Fel kell hívnunk a társadalom figyelmét arra, hogy a megosztó-, gyűlöleten alapuló retorika hova vezet, de ezzel párhuzamosan arra is, hogy egyetlen társadalmi csoport sem kell, hogy eltűrje azt.

Roma aktivisták molinókat helyeztek el a Gellért-hegyen. A Keleti pályaudvarnál is akcióztak.

A roma aktivisták olyan roma hősökre is emlékeznek a kiállásukkal, akiknek nem sikerült megvédeniük magukat

A Roma Ellenállás Napját, mint szimbólumot és mozgalmat, a francia La Voix des Rroms (A Romák Hangja) nevű civil szervezet teremtette meg. A 2010-es évek közepén indult, és ehhez csatlakozott a budapesti székhelyű Phiren Amenca is. Azóta is minden évben különböző programokkal rukkolnak elő.

A kezdeményezés alapját az 1944. május 16-án az auschwitz-birkenaui “Cigány családi táborban” történtekről roma és nem-roma holokauszt túlélők visszaemlékezései adták. Ezek a visszaemlékezések arról számolnak be, hogy a tábor BII-es szekciójában fogvatartott romák 1944. május 15-én a tábor belső ellenállási mozgalmán keresztül értesültek a nácik megsemmisítési tervéről. A terv szerint másnap a táborban lévő összes romát a gázkamrákba küldték volna. A roma férfiak, nők és gyermekek kövekkel és rögtönzött fegyverekkel szerelkeztek fel, és ellenállást tanúsítottak.

Az őrök, attól félve, hogy a lázadás a tábor más részeire is átterjed, visszavonulót fújtak. A következő hetekben a legtöbbjüket más táborokba szállították. Az ottmaradt 4000-4300 romát végül augusztus 2-a éjszakáján, a gázkamrában érte a halál.

„Számunkra május 16-a egy fontos szimbólum, a szimbóluma a cigányellenesség elleni küzdelemnek, a cselekvésnek, a társadalmi részvételnek és sorsunk aktív alakításának.

A budapesti székhelyű Phiren Amenca (Járj velünk) Európa 17 országában működő, roma és nem roma önkéntesek és önkéntes szervezetek hálózata. Olyanokat tömörít, akik elkötelezettek a rasszizmus és az előítéletek leküzdése mellett” – írja közleményében Herfort Marietta, a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat igazgatója.

További cikkeinket itt olvashatod.

loading...