Az USA megadta az engedélyt: rettegett fegyvert kaphatnak az ukránok

Behívót kapnak a magyarok.
Fotó: Ellenszel.hu

Az USA megadta az engedélyt: rettegett fegyvert kaphatnak az ukránok.

Engedélyt adott a Biden-kormány az Egyesült Államok európai szövetségeseinek arra, hogy F-16-os vadászbombázókat adjanak Ukrajnának – értesült a CNN.

A lap arról ír, hogy a Fehér Ház azért döntött így, mert az amerikai Kongresszus folyamatos nyomás alatt tartotta az elnököt, arra hivatkozva, hogy az orosz légierő fokozott aktivitása egyre nagyobb veszélyt jelent Ukrajnára nézve.

A CNN arra is kitér, hogy Ukrajna támogatói közül még egyetlen ország sem jelezte hivatalos csatornákon keresztül, hogy F-16-osat akarna adni az ostromlott országnak, az Egyesült Államok pedig továbbra sem akarja saját vadászbombázóit odaadni Kijevnek.

Nemrég Németország, Hollandia és az Egyesült Királyság részvételével „F-16-os koalíció” jött létre. A szövetség célja, hogy az európai országok elérjék, hogy a kijevi erők kapjanak az amerikai vadászbombázókból. A koalíció államai közül egyedül Hollandia tart hadrendben F-16-osokat, Washington viszont tőlük sem kapott még exportkérelmet. Európában jelenleg a belga, holland, dán, görög, lengyel, portugál, török és román légierő használ F-16-osokat.

Az F–16 Fighting Falcon (Harci Sólyom) negyedik generációs, egy hajtóműves vadászbombázó repülőgép, amelyet az Amerikai Egyesült Államokban a General Dynamics fejlesztett ki. Eredetileg könnyű nappali vadászgépnek tervezték, azonban a mikroelektronika fejlődése folyamatosan tette lehetővé egyre fejlettebb fegyverek és berendezések integrációját, így napjainkban szinte minden fegyverfajtát bevethet, napszaktól és időjárástól függetlenül.

A Wikipedia cikke szerint az F-16 kategóriájának legsikeresebb repülőgépe. A legyártott gépek darabszáma a jelenlegi megrendelésekkel együtt eléri a 4300 darabot. A 24 üzemeltető országból 14 adott le összesen 52 alkalommal utánrendelést. A repülőgéppel 71 igazolt légi győzelmet értek el az üzemeltetők.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...