Kinevették a fideszes minisztert egy közmeghallgatáson

Kinevették a fideszes minisztert egy közmeghallgatáson

Nem minden nap látunk ilyet: a fideszes minisztert kinevették a közmeghallgatáson, tízezer aláírást gyűjtöttek a mosonmagyaróvári kórházért. A cikk végén videó, amiben felhördülnek az emberek a fideszes miniszter mondókáján.

A kiüresedő mosonmagyaróvári Karolina Kórház ügye jókora vihart kavart az elmúlt hetekben. Hiába tapasztalta már régebb óta, mostanra döbbent rá ugyanis mintegy 100 ezer térségbeli ellátott, mekkora a gond az évekkel ezelőtt állami fenntartásba vett kórházukkal, írja a Telex.

Az elmúlt két évben több mint 250 millió forintot tett be az állami fenntartású Karolina Kórház működtetésébe a mosonmagyaróvári önkormányzat. Azért volt erre szükség, hogy ne kelljen osztályokat bezárni, márciustól mégis változások történtek. Többek közt a hétvégéken a kismamákat és babákat át kell vinni Győrbe. A kórház főigazgatója szerint azonban csupán a szakemberek száma határozza meg, hogyan tudnak minden szakterületen 0–24 órában ellátást nyújtani.

A legnagyobb helyi ellenzéki frakció, a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület (MPKE) elnöke, Szabó Miklós képviselő már az áprilisi testületin szeretett volna az ügyben egy belügyminiszteri felterjesztésről vitázni és szavazni, ám azt akkor a Fidesz-frakció leszavazta. Szabóék szerint március 1-től a kórház működése szinte teljesen leállt, az intézmény lényegében funkcióját vesztette, agóniája rémisztő.

Az egynapos sebészeti beavatkozásokkal Csornára vagy Kapuvárra kell menni, a többnapos ellátást igénylő esetekkel Sopronba, Győrbe, Csornára, Kapuvárra, Sopronba. A városban és vonzáskörzetében működő üzemekben több ezren dolgoznak az ország távolabbi részéről és a határainkon túlról érkezve. Többségüknek nincs bejelentett lakcíme, ám az egészségügyi ellátást itt veszik igénybe. Kormányzati szinten kommunikált szándék, hogy az egészségügyi ellátás lakosságközeli legyen. A jelen állapotok szerint ez Mosonmagyaróvár és vonzáskörzetében semmilyen szinten és formában nem valósul meg – állt az előterjesztésben, melyben a kórház működésének mielőbbi helyreállítását kérték.

Ezt ráadásul csütörtökön nyomatékosította az egyesület rengeteg aláírással:

csak szombat délelőtt a helyi piacon mintegy kétezer szignó jött össze. Az aláírók ebben tiltakoznak „a kórház működését ellehetetlenítő, március elsejétől bevezetett, alkotmányos alapjogot sértő egészségügyi ellátási rend ellen. Kérik, hogy az erre jogosult állami szervek állítsák vissza a Karolina Kórház városi kórházi státuszából eredő működési rendjét”.

Szabó Miklós a Telexnek azt mondta: néhány nap alatt összesen 10 ezer 218 aláírást gyűjtöttek össze a városból és a környező településekről. Hozzátette, ha ez sem elég, élnek a nyomásgyakorlás más eszközével.

Kinevették az agrárminisztert

Az önkormányzat április végén a kórház ügyében telt házas közmeghallgatást tartott, amelyen Nagy István agrárminiszter is részt vett, beülve a kistérségi polgármesterek közé. A fideszes minisztert kinevették, amikor e kérdésben a hit fontosságáról beszélt. A politikus kemény kérdéseket, kritikát is kapott a lakossági hozzászólóktól, ami nem esett jól neki.

Ő úgy látja, csupán az orvoshiányon múlik a korábbi rend visszaállítása. A résztvevők kétkedve fogadták, hogy nem merült fel a kórház magánkézbe adása, amiről hónapok óta pletykálnak a városban. A tárcavezető akkor azt is kilátásba helyezte, hogy ha ettől nem tudja megvédeni az intézményt, akkor nem lesz képviselő.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...