Tippek a színes fakerítés felújításához, átfestéséhez

A fakerítés mindenki számára egy rendkívül praktikus és esztétikus megoldás arra, hogy a kertet, az udvart vagy bármely más területet lehatároljon vele. Azzal viszont számolni kell, hogy mivel a fa élő anyag, ezért az időjárás hatására idővel veszíthet a szépségéből, illetve a tartósságából. 

 

Előbb vagy utóbb tehát szükség lehet a kerítés felújítására, átfestésére annak érdekében, hogy ismét a régi pompájában díszelegjen. Ha még nincsenek a birtokodban a munkához szükséges festékek, akkor tekintsd meg Bíborfesték Üzletház fakerítésre való festékeinek kínálatát, ahol többek között a Factor Pergola kültéri fafestéket is megtalálod. Ez akkor jelenthet jó megoldást, ha a korábban festett felület faerezete nem látszik.

 

A festés előtti teendők

 

Mielőtt nekiállunk a festésnek van néhány fontos teendő, amit mindenképp el kell végeznünk, ugyanis elő kell készítenünk a felületet a festék befogadására. Először is meg kell tisztítanunk a kerítést, és el kell távolítanunk a korábbi festékmaradványokat. 

 

Ha vannak laza, pergő, esetleg málló részek, akkor azokat is alaposan el kell távolítani, ha ugyanis ezt nem tesszük meg, akkor a festék nem fog megfelelően rátapadni a felületre. 

 

Amennyiben egy régebbi kerítésről van szó, akkor könnyen előfordulhat, hogy zöldes színű penészfoltok is vannak rajta. Ez esetben fontos, hogy eltávolítsuk ezeket a részeket, melyhez célszerű speciális penészirtó szert használni.

 

A megfelelő festék kiválasztása

 

Ez után következhet a megfelelő festékek beszerzése! Olyan festéket válasszunk, ami kifejezetten kültéri használatra való, hiszen nagyon fontos, hogy ellenálljon az időjárásnak, különösen a csapadéknak, az UV-sugárzásnak, illetve a mínusz fok alatti hőmérsékletnek. 

 

Választhatunk külön alapozót, illetve festéket, de ma már kaphatók olyan termékek, amik a kettő kombinációjaként működnek. Az alapozóra azért van szükség, mert segít megvédeni a fát a nedvességtől, illetve jobb tapadást biztosít. A fedőfestékre pedig az esztétikus megjelenés, illetve a további védelem miatt van szükség.

 

A festék színét a ház stílusának, illetve a környezetnek a figyelembevételével válasszuk ki. Ha azt szeretnénk, hogy a fakerítésünk természetesnek hasson, akkor olyan árnyalat mellett döntsünk, ami közel van a fa eredeti színéhez. A korábban említett Factor Pergola kültéri fafesték cseresznye, dió, gesztenye és juhar árnyalatban is kapható.

 

Tippek a festéshez

 

A festőhengert a nagyobb felületeken, az ecsetet pedig a részletek kidolgozására, illetve a nehezebben elérhető részeken használd. Mielőtt nekiállnál a munkának végezz próbafestést egy kisebb, rejtett területen, hogy leellenőrizd biztosan megfelelő-e a kiválasztott szín, illetve textúra.

 

A festéket alaposan keverd el, hogy a pigmentek el tudjanak keveredni egymással. A legjobb eredmény elérése érdekében két vékony rétegben kend fel, és türelmesen várd meg, míg azok megszáradnak. 

 

Láthatod, hogy a fakerítés felújítása, átfestése egy rendkívül fontos feladat, ha azt szeretnéd, hogy sokáig megőrizze a szépségét, s ezáltal hosszú évekig a ház ékessége maradjon.loading...