Orbán: Amikor támadnak az oroszok, világosan kell beszélni ’56 miatt

Orbán haverját feltartóztatták a határon.

Orbán Viktor szerint, amikor egy független államot az oroszok katonai agresszióval támadnak, akkor nekünk világosan, egyenesen és helyes erkölcsi alapállást elfoglalva érdemes megszólalni. Szerinte a magyarokat 1956 miatt különösképpen terheli ez a felelősség. Az internet nem felejt.

„A közép-európai népeknek kötelessége, amikor egy független államot ér katonai agresszió, egyértelműen és világosan beszélni. Szerintem bennünket, magyarokat, ’56 miatt különösképpen terhel ez a felelősség. Ezért amikor egy független államot az oroszok katonai agresszióval támadnak, akkor nekünk világosan, egyenesen és helyes erkölcsi alapállást elfoglalva érdemes megszólalni. … Beszéljünk egyértelműen és világosan: ami katonai agresszió, az katonai agresszió” – nyilatkozta Orbán Viktor 2008-ban, Grúzia orosz megtámadásakor.

„A ma bennünket körülvevő konfliktus lényegi ténye pedig úgy hangzik, hogy Oroszország egy másik független állam, Grúzia területén katonai akciókat hajt végre. Ez az a tény, amiről nekünk véleményt kell kialakítani.

Minden más csak mellébeszélés, önfelmentés és a szocializmusból itt maradt erkölcsi relativizmus maradványa. Ezért azt javaslom, hogy beszéljünk egyenes és világosan: ami katonai agresszió, az katonai agresszió” – mondta akkor a bő másfél év múlva a miniszterelnöki székbe ülő Orbán Viktor.

A későbbi kormányfő kritizálta Magyarország és Európa kommunikációját is, amiért csak félszívvel ítélték el az orosz agressziót Grúzia területén. Mint mondta:

„Meggyőződésem, hogy közép-európai népeknek kötelessége, amikor független országot ér katonai agresszió, egyértelműen és világosan beszélni. […] Ezért amikor egy független államot az oroszok katonai agresszióval megtámadnak, akkor nekünk világosan, egyenesen és helyes erkölcsi alapállást elfoglalva érdemes megszólalni.”

A beszéd 2008. augusztus 16-án hangzott el. Aztán 2009-ben Orbán kiutazott Szentpétervárra Putyinnal találkozni és valami nagyon megváltozott.

Orbán megszólalását balszerencséjére videóra is felvették. A Nyugati Pályán által kiszúrt videó itt megtekinthető:


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...