Hogyan csökkenthető az aranyeresség kialakulásának esélye?

Az aranyeresség sok kellemetlen tünettel jár, jobb tehát a megelőzésre koncentrálni. A betegség kialakulásához vezethet a nagy mértékű stressz, az ülőmunka és az egészségtelen táplálkozás, valamint a helytelen székelési szokások is. Ez utóbbiakkal kapcsolatban gyűjtöttünk össze pár hasznos tanácsot.

 

Az aranyérről való tudnivalók

 

Az aranyér tulajdonképpen egy apró visszér a végbél alsó részén, normál esetben nem is okoz gondot. Amikor azonban a benne lévő vér nem tud távozni, az ér megduzzadhat, s mindez fájdalommal jár, ezt nevezi a népnyelv aranyérnek.

 

Az aranyeresség kezeléséhez érdemes szakorvos segítségét igénybe venni, házi praktikákkal hosszú időn keresztül ne próbálkozzunk. Ezt tanácsolja a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ proktológiai magánrendelő vezetője is, akinek számos hasznos tanulmánya, írása jelent már meg az aranyerességgel kapcsolatban.

 

Aki feliratkozik az aranyeresseg.hu tanácsaira, azt is megtudhatja, hogyan alakíthatók ki jó székelési szokások. Nem mindegy ugyanis, mikor megyünk ki a WC-re és mennyi ideig tartózkodunk ott. Az erőlködés ugyanúgy elősegítheti a betegség kialakulását, mint a visszatartott széklet. Nézzük, milyen jó tanácsokat olvashatunk még!

 

Ne üljünk sokáig a WC-n!

 

Talán ez az egyik legfontosabb tanács a témában. A szakemberek szerint az az ideális, ha valaki könnyen és gyorsan ürít, de nem marad tovább ülve, mint szükséges. A megfelelő tisztálkodás után hagyjuk el a helyiséget.

 

Azonban egyre többekkel fordul elő, hogy reggelente vagy esténként a WC-n ülve telefonoznak, olvasgatnak, és közben észre sem veszik, mennyire elrepült az idő.

 

Egy tanulmány szerint átlagosan 7,1 percet töltünk a mellékhelyiségben, de különbség van a férfiak és nők székelési szokásai között. Míg a nők maximum 5 percet ülnek a WC-n, a férfiak akár 15 percen át is ott tartózkodnak.

 

A hosszúra nyúlt idő alatt azonban nagy súly nehezedik a vastagbélre, amely gátolja az aranyérben lévő vér visszaáramlását. Máris esélyt adtunk így az aranyeresség kialakulásának!

 

Sajátítsuk el a helyes székelési szokásokat!

 

Az aranyeresseg.hu oldalon elérhető toalett-tréningről szóló tanulmányban további jó tanácsokat is olvashatunk. A tréning által hetek alatt ki lehet alakítani a megfelelő székelési szokást.

 

Ennek módja a következő: az egyik étkezés után várjunk 20-30 percet, majd menjünk ki a toalettre, és üljünk ott 8-10 percig, akár jelentkezik az inger, akár nem. Ezt ismételjük több napon át.

 

Néhány hét múlva a szervezetünk tudni fogja, mi a teendő, így mindig azonos időpontban sikerül ürítenünk erőlködés nélkül.

 

Sose erőlködjünk, és ne tartsuk vissza a székletet!

 

Másik rossz szokás a székletvisszatartás. Ha azt érezzük a nap folyamán, hogy ki kell mennünk, tegyük meg. Ha ezt elszalasztjuk, akkor lehet, hogy a vastagbélben található salakanyagból még több vizet von ki a szervezet, így az csak erőlködéssel, nehezen fog távozni.

 

Próbáljunk meg egészségesen táplálkozni, sok folyadékot inni, hogy ezzel is megakadályozzuk a szorulás, székrekedés kialakulását.loading...