A munkavédelmi szemüveg segít látásunk épségének megőrzésében

Nem kérdés, hogy a dolgozók egészségének védelme elsődleges, melyhez szorosan hozzátartozik szemük épsége is. A munkavédelmi előírások szigorúan szabályozzák a megfelelő eszközök típusát, használatának módját. A munkavédelmi szemüvegek a különböző munkakörök igényeihez igazodva eltérő formával, ellenállással rendelkeznek a külső behatásokra reagálva. 

 

A Netpolc a szemvédelem területére fókuszálva többféle munkavédelmi szemüveget kínál vásárlóinak. A teljes fejet fedő maszkok, pajzsok mellett a száras szemüvegek, zárt munkavédelmi szemüvegek választéka is hatalmas. Nézzük, milyen szempontokat kell figyelembe vennünk, amikor a kollégák számára keressük a legjobb védőszemüveget!

 

Szemvédelem nélkül

 

A munkáltató feladata, hogy a munkatársak egészségügyi és baleseti kockázatoktól megfelelően védettek legyenek. A szemek és a látás megóvása elsősorban a vegyszerek, por, gáz és gőzök, csapódó fém, valamint sugárzás okozta problémákra fókuszál. 

 

A védőszemüveg kötelező eleme a védőruházatnak, így többféle szemsérüléstől védhetjük meg dolgozóinkat. Gyakori problémának számítanak a vegyi anyagok vagy az idegen tárgyak miatt sérülő szaruhártya, az ultraibolya vagy infravörös sugárzás miatti égési sérülések, illetve a szerteszét repülő fa- és fémforgács miatt keletkezett vágások, karcolások a szemeken.

 

A munkahelyi szemvédelemről

 

A munkavédelmi előírások pontosan meghatározzák, hogy az egyes munkakörökben milyen típusú szemvédelmet kötelező alkalmazni. Mindemellett a jogszabályokon túl érdemes a dolgozók igényeit is figyelembe venni a választásnál. A komfortos, jól illeszkedő szemüveg hatékonyabb munkavégzést biztosít, hiszen nem kell állandóan a igazításával törődnie a kollégáknak, és a leesés okozta balesetek is elkerülhetőek.

 

A legtöbb munkavédelmi szemüveg rendelkezik párásodásgátló bevonattal, így törölgetni sem kell a lecsapódó nedvesség miatt a lencséket. A karcállóság szintén olyan eleme a szemüvegeknek, mely a folyamatos és biztonságos munkavégzés alapja.

 

Kiemelt védelem

 

Az olyan munkakörökben, mint például a hegesztés, ahol a szem védelmén túl az arc és a nyak védelme is elengedhetetlen, általában fejpajzsot alkalmaznak. A kimagasló védelmet biztosító, teljes fejet takaró fejpajz mellett puha, komfortos kerettel ellátott hegesztőszemüvegek is kaphatóak. 

 

A modern eszközök között kiemelkedő az önsötétülő fényszűrővel készült pajzs, melynek sötétedése több fokozatban állítható. A belső kijelzőn tájékozódhat a munkavállaló a hegesztőpajzs beállításairól.

 

Egyes foglalkozásokat végzők körében a nagy látómező nélkülözhetetlen. Számukra ajánlott az arcvédő, mely kiváló védelmet nyújt a fröccsenő vegyszerek, részecskék ellen. A szemüveget viselő dolgozók is könnyen használhatják. A kardvívók maszkjához hasonló, acélhálóval készült arcvédő a nagyobb méretű és nagy sebességű részecskéktől óvja meg a dolgozók szemét és arcát.loading...