Csehország megmutatta Orbánnak, hol van a kijárat

Orbán bejelentést tett a tüntetés alatt, de már csak körberöhögik

Csehország megmutatta Orbánnak, hol van a kijárat.

Visszautasította Jan Lipavský cseh külügyminiszter, hogy Orbán Viktor Hitler terveivel hasonlította össze Európa egyesítését. A külügyminiszter rámutatott, hogy senki sem kényszeríti Magyarországot arra, hogy az európai közösség része legyen.

Orbán úgy fogalmazott Veszprémben, hogy az európai államok együttműködése mindig nehéz és bonyolult volt, de „a nemzetállamok felett Róma bukása óta mindig ott lebegett az álom, egy kísértés: újraegyesíteni, egy birodalomban összefogni a hajdani Róma területeit, vagyis Európát” – magyarázta Orbán.

„Bizánc, Nagy Károly, Ottó, Napóleon, Hitler más-más alapokon, de mindegyik európai egységről álmodozott.” Ez ma is így megy a miniszterelnök szerint: „egyszerre van jelen az önálló nemzeti lét és a birodalmi gondolat. A nemzeti kultúra és az európai értékek. Szuverenitás és – ahogy ők mondják Brüsszelben – az Ever Closer Union.”

A cseh külügyminiszter erre reagálva azt mondta vasárnap a cseh televízió egyik vitaműsorában, hogy

„senki sem kényszeríti a magyarokat arra, hogy ennek a közösségnek a tagjai legyenek, ha ezt kellemetlennek érzik”

– írja az Euractiv.

A vitába Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke is beszállt. Arra a kérdésre, Magyarországot még mindig demokratikus országnak tartja-e, azt válaszolta: „Ezzel kapcsolatban régóta vannak kétségeim.”

Hangsúlyozta azonban, hogy Orbán retorikája ellenére a magyar diplomaták egy része még mindig nyitott egy esetleges kompromisszumra az uniós szintű egyhangúságot igénylő kérdésekben – például a szankciókban.

„És vannak olyan professzionális és keményen dolgozó magyar tisztviselők is, akik tárgyalnak velünk az igazságszolgáltatás vagy a közbeszerzés reformjainak bevezetéséről” – mondta Jourová, hozzátéve, hogy a magyar tisztviselők hozzáállása azt mutatja, hogy az országnak „kétségbeesetten szüksége van pénzre”. Jourová a tévévitában azt is elmondta, hogy egyes magyar diákok, tanárok vagy szervezetek, akik meglátogatják őt Brüsszelben, „titokban szeretnék tartani ezeket a találkozókat”, és nem akarnak vele közös fotón szerepelni, hogy „ne kelljen otthon üldöztetésnek kitenniük magukat”.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...