Végre kiderült: nem építkezés miatt van kordon Orbán hivatalánál

Nem építkezés, hanem védett személyek biztonsága miatt tartják lezárva a Karmelita utcáját.

Nem építkezés, hanem védett személyek biztonsága miatt tartják lezárva a Karmelita utcáját.

„A Színház utcában a forgalomtechnikai lezárás biztonsági okból történt, védett személyek biztonsága érdekében, ezt a Készenléti Rendőrség jogszabályi felhatalmazás alapján megteheti” – ezt válaszolta az I. kerület polgármestere Hadházy Ákosnak.

Az országgyűlési képviselő megkeresésére V. Naszályi Márta azt is közölte, hogy

a lezáráshoz nincsen szükség a Budavári Önkormányzat hozzájárulására.

A Színház utcát, ahol a Karmelita, azaz Orbán Viktor miniszerelnök hivatal is megtalálható 2022. november végén zárták le teljes hosszában. Ekkoriban a lezárást Gulyás Gergely azzal indokolta, hogy építőanyagok lesznek az utcán. Építési munkák zajlanak, ezek még inkább élesbe fordulnak a következő hetekben, a bejutást nehéz lesz biztosítani.

Az építkezésnek azonban hetekig nyoma sem volt a lezárt területen. A kordonok azóta is kint vannak, miközben az Orbán hivatalához érkező politikusok a mai napig vígan behajthatnak a Színház utcára. Orbán kegyeltjei anélkül járhatnak ki-be a Karmelita főbejáratán, hogy munkavédelmi felszerelést kellene viselniük. A sajtót azóta viszont nem engedik be a Karmelita előtti térre. Ez azért fontos, mert a miniszterelnöki hivatal bejárata korábban azon kevés helyek egyike volt, ahol néha még lehetett kérdezni a kormány tagjait.

A Karmelita utcájában felállított kordonok így idén tavaszra az elnyomás és a kormány átláthatatlan működésének szimbólumává vált sokak számára.

A pedagógusokat gúzsba kötő státusztörvény ellen tiltakozó diákok többször a Karmelitához vonultak az elmúlt hetekben, ahol minden ilyen alkalommal könnygázt kaptak a kordonokat védő rendőröktől.

Hadházy szerdán a Facebookon azt írta: V. Naszály válasza egyértelművé tette azt, amit eddig is tudni lehetett, hogy cinikus hazugság az „építési kordon” folyamatos emlegetése.

A propagandagépezet pedig mindaddig háborítatlanul fog dolgozni nekik, amíg nem kényszerítjük ki nagyon sokan egyszerre és elszántan kikényszeríteni a leállítását. Nem az a lényeg tehát, hogy a ketrec áll-e vagy sem, hanem hogy hányan fogjuk mellette vagy a helyén követelni a jogállamot visszaállító hét pont megvalósulását

– olvasható az ellenzéki képviselő bejegyzésében.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...