Orbán: Építési telekre törvényellenesen behatolni, rendőrt dobálni tilos

Itt a Fidesz titk

Orbán a diákok elleni rendőri fellépésről: „Építési telekre törvényellenesen behatolni, rendőrt dobálni tilos!”

Önnek szorítottak már a torkához szorították gumibotot egy embertelen rendszerben, amikor az igazságért állt ki.

Mi a véleménye arról, elítéli-e azt, hogy a rendőrség gumibotokkal vert ártatlan fiatalokat és könnygázt vetett be azok ellen, akik önhöz hasonlóan a minap kiálltak az igazságért?

– kérdezte Orbán Viktor miniszterelnököt a parlament hétfői ülésén az azonnali kérdések órájában a Momentum elnöke.

A hvg.hu felidézi: Gelencsér Ferenc kérdésével utalt arra az ikonikus fotóra, amely 1988. júniusában készült, Nagy Imre kivégzésének 30. évfordulóján, és az akkori tüntetésen részt vevő, egy rendőrautónak lökve, rendőrök által gumibottal szorongatott Orbán Viktort ábrázolja – ezt állította szembe az ellenzéki politikus a május elején az immár kormányfő Orbán hivatalát, a Karmelitát védő rendőrök fellépésével, akik gumibottal, könnygázzal verték vissza a kerítéstől a tüntető diákokat.

„Építési telekre törvényellenesen behatolni, rendőröket megdobálni nem lehet”

– hívta fel a figyelmet válaszában Orbán Viktor.

A miniszterelnök nem tért ki a saját 1988-as esete és a jelenkor közötti párhuzamra. A rendőrök reakcióját a Karmelita előtt egy szóval sem ítélte el, nem nevezte túlzónak, vagyis, nem mondta ki, de jogszerűnek tartotta. Felszólította még a kérdező Gelencsért, hogy tartsa magát a képviselői esküjéhez, miszerint a törvényeket betartja és betartatja.

„Önök ennek ellenkezőjét teszik, arra szólítják fel az embereket, hogy szegjék meg a törvényt”

– fordult Orbán az ellenzéki politikushoz. Megjegyezte: Magyarországon lehet tüntetni, demonstrálni a kormány ellen. “Arra kérem a szülőket, a diákokat és a tanárokat, hogy tartsák be a törvényeket és annak keretei között tiltakozzanak” – mondta az egykor kordont bontó Orbán.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...