Eltűnt a 13. havi nyugdíj, Orbánhoz fordulnának a nyugdíjasok

Eltűnt a 13. havi nyugdíj, Orbánhoz fordulnának a nyugdíjasok

Orbánhoz fordulna az „eltűnt” 13. havi nyugdíj miatt a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) elnöke.

Az infláció már elvitte a januári nyugdíjemelést, sőt a 13. havi ellátást is – mondta a Népszavának a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) elnöke. Juhász László hozzátette: az évközi emelést sürgető, április 17-én küldött, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek postázott, de a kormánynak címzett levelére eddig nem érkezett válasz.

Ha a következő napokban sem reagál megkeresésére a kormány, akkor személyesen Orbán Viktor miniszterelnökhöz, az Idősek Tanácsa elnökéhez fordul Juhász.

A NYUSZET szerint sürgősen minimum 5 százalékos, visszamenőleges, évközi nyugdíjemelésre van szükség ahhoz, hogy legalább a vásárlóértékét megőrizze az ellátás. A kormány erre az évre 15 százalékos inflációval számolt, ehhez igazította a januári, kötelező emelést is, ezzel szemben a valós infláció 18-20 százalék körül lesz az év egészében – jegyzi meg a Népszava cikke.

Juhász László felhívta a figyelmet arra is: a nyugdíjas infláció magasabb, mint az átlagos. Az idősek, főleg az alacsony nyugdíjból élők, pénzük nagyobb részét a bőven az átlagos infláció fölött emelkedő élelmiszerekre, gyógyszerekre költik. Így jön ki, hogy a nyugdíjas infláció átlagosan 27 százalék körül volt az év első három hónapjában. Ez pedig magasan a januári 15 százalékos nyugdíjemelés fölött van

hiszen majdnem a duplája, és az egyenlítésre a 13. havi nyugdíj sem volt képes

– mondta Juhász.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...